Гюров e излязъл в неплатен отпуск

Комисията за противодействие на корупцията откри несъвместимост при подуправителя на БНБ, излъчен от „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Андрей Гюров, който е ръководител на управление „Емисионно” в Народната банка определи решението на КПК като политически мотивирано и незаконосъобразно.

Проверката срещу Гюров започва по сигнали от миналата година. От решение на Комисията за противодействие на корупцията става ясно, че според тях подуправителят на БНБ е в несъвместимост, защото при назначението му в Народната банка не е излязъл веднага като съдружник от дружество с ограничена отговорност и не е поискал от Управителния съвет на БНБ разрешение да участва в управителните органи на две сдружения.

Информацията за това, че Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на Гюров като ръководител на управление „Емисионно” дойде първо от БНБ. В кратко съобщение оттам обявиха, че заради решението той ще излезе в неплатен отпуск.

Гюров: През юни догодина ще знаем дали изпълняваме критериите за еврозоната

Според самата комисия подуправителят на БНБ е бил член на едно дружество и две сдружения. Това, посочват те, е в нарушение на закона. В писмена позиция Гюров определи решението на Комисията като незаконосъобразно и политически мотивирано. Законът не забранява участието на подуправител в сдружения с нестопанска цел, твърди той.

Скандалът отекна и в парламента. Един от сигналите срещу Гюров бил подаден от Димо Дренчев от „Възраждане”.

„Той е в несъвместимост със заеманата длъжност, тъй като е бил длъжен по Закона за БНБ и Закона за ЕЦБ да получи разрешение за участие в такъв тип органи, които се занимават с нетърговска дейност, от Управителния съвет на БНБ. Той е укрил това и в декларацията, която е подал към БНБ и в тази, която е подал КОНПИ. Очевидно, че докато сглобката съществуваше, те не взеха решение. В момента, в който сглобката се разпадна, се оказа, че все пак решение беше взето”, коментира Дренчев.

„Кой, каквото си е надробил, сега е време да си го изсърба”, обясни Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков излезе с остър коментар. Той също изтъкна политически причини за действията срещу Андрей Гюров. Според Петков „Пеевски е започнал отстрел на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол”. От ДПС не коментираха обвиненията. А лидерът на ПП-ДБ обяви, че още утре ще внесат в парламента правилата за избор на нови членове на Антикорупционната комисия.

Андрей Гюров встъпи в длъжност в БНБ през юли миналата година. Двамата с Петър Чобанов бяха избрани от 49-ото Народно събрание с мандат от шест години. Чобанов е ръководител на управление „Банково”, а Гюров - на управление „Емисионно”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase