Това е най-ценният предмет за Хари Потър, продаван някога на търг, заявиха от търговската къща

Акварелна рисунка за корицата на първата книга „Хари Потър и философският камък“ от поредицата за малкия магьосник достигна 1,9 млн. долара на разпродажба в аукционна къща „Сотбис“ в Ню Йорк в сряда, съобщи ДПА. Търговецът обяви, че това е „най-ценният предмет за Хари Потър, продаван някога на търг“. Досега се смяташе, че книжно тяло на първото издание на „Хари Потър и философският камък“ е получило най-високата цена, регистрирана за предмет от фентъзи поредицата. През декември 2021 г. то беше продадено за 421 000 долара на аукцион на „Херитидж“ в Далас, САЩ.

За огромна сума: Продадоха едно от първите издания на "Хари Потър" с правописна грешка в заглавието (СНИМКА)

Илюстрацията на Томас Тейлър от дебютното издание на романа през 1997 г. стана обект на четиристранно наддаване между участници в продължение на почти 10 минути, преди да бъде продадена за рекордната сума. Първоначалната оценка на рисунката беше 400 000-600 000 долара, което според „Сотбис“ е „най-високата предварителна оценка, поставяна някога на обект от което и да е произведение, свързано с Хари Потър“.

Оригиналната корица на "Хари Потър и философския камък" стана достъпна за феновете

Акварелът е предложен за първи път на търг през 2001 г. в „Сотбис“ - Лондон, когато са били публикувани само първите четири книги от поредицата. По това време изображението на начинаещия магьосник с тъмна коса, кръгли очила и белег от мълния, на път за Хогуортс във влака, е оценено на 20 000-25 000 британски лири (25 250-31 560 долара), преди да бъде продадено за 85 750 британски лири.

Тейлър получава първата си професионална поръчка за Хари Потър на 23-годишна възраст и му трябват 2 дни, за да я изпълни. Той е един от първите хора в света, прочели оригинала на книгата. Художникът използва концентрирани акварелни бои върху студено пресована акварелна хартия и очертава контурите с черен молив.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Христо Кьосев, БТА