Той спечели балотажа при избора на духовен водач

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх с гласовете на 69 делегати. Врачанския митрополит Григорий получи 66. Три бюлетини бяха недействителни. Изборът продължи три часа и в него участваха 138 делегати на Патриаршеския избирателен събор.

Първото слово на новия патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение (ВИДЕО)

Вотът започна рано сутринта с откриване на църковно-народния събор в БАН. Преди да пристъпят към своя избор, всички се отправиха на молитва. Беше отслужен и молебен и всички бяха призовани да се молят, гласувайки. Така на първи тур се стигна до имената на Григорий и Даниил. След това с три гласа повече Видинският митрополит спечели и стана новият патриарх. Тържествен звън в рамките на 30 минути в цялата страна възвести това, че България има своя нов духовен водач.

Името на новия български патриарх стана ясно при преброяването на бюлетините в Синода. То беше оповестено от един от претендентите за престола – Врачанският митрополит Григорий, който до днес беше и наместник-председател на Светия Синод. На него не му достигнаха три гласа, за да бъде избран.

„Председателят на Избирателното бюро обяви Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и уставно избран от клира и народа Светейши български патриарх и Софийски митрополит”, обяви Григорий.

Как политиците коментираха избора на Даниил за нов патриарх (ОБЗОР)

Минути по-късно името му беше обявено и от митрополит Киприан, който е говорител на Светия Синод. „На втори тур с 69 гласа Видинският митрополит Даниил беше избран за Патриарх български и Софийски митрополит. Благопожелаваме му да е здрав в нелекото му патриаршеско служение. Бог да му помага! И всички ние да бъдем единни в Христа”, обяви Киприан.

Видео: БГНЕС

„Да ни е честит новият български патриарх и Софийски митрополит. Нашите молитви днес и занапред ще бъдат с него. Да му дава Господ здраве, сили и много духовни радости в новото му високо патриаршеско служение”, каза архимандрит Стефан от Троянския манастир.

„Многая лета на патриарх Даниил. Всички трябва да се радваме – имаме си патриарх. Искрено му желаем успех. Задачата няма да е лесна, но вярваме, че ще се справи”, посочи Радомир Чолаков.

Новият патриарх на България беше лаконичен при излизането от Светия Синод веднага след неговия избор. „Да пазим православната вяра, тя ни води при Бога”, обяви Даниил.

Кой е видинският митрополит Даниил?

Атанас Трендафилов Николов е роден на 02.03.1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Светия Синод.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase