Проф. Матанов обясни, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства

"Монахът Даниил е носител на тази духовност и аскетичност, която липсва на хората. "Народът иска духовност”. Това заяви историкът и културолог проф. Веселина Вачкова в ефира на NOVA.

 

 

Историкът Христо Матанов сподели, че не е очаквал този избор. "Новият патриарх печели само с три гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана. Не вярвам в колективния разум на Църковно изборния събор. Става въпрос за борба на лобита", поясни специалистът по средновековна българска и балканска история. 

Завърши интронизацията на новия български патриарх Даниил

Според него старозагорският митрополит Киприан, който трябваше да обяви избора на новия патриарх, е усещал, че между Даниил и вселенския патриарх Вартоломей няма да има съслужение.

Проф. Матанов обясни, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства. "Не зная дали монашеският подвиг ще бъде достатъчен, за да се справи с тях. Първото е геополитическата ситуация. Второ – държавата е предприела мерки за финансова ревизия, въпреки че Светият Синод има собствени финансови институции. Патриархът ще има някаква роля в тази инспекция. Патриархът няма кой знае какви права. Това че носи бяло було, не го отличава кой знае колко от останалите. Той представлява БПЦ навън. А неговите външнополитически пристрастия противоречат на това, което държавата е предприела”, подчерта Матанов. 

„И православният свят е доста разделен в момента. Голяма е делегацията на вселенския патриарх Вартоломей. Доста символично са представени някои църкви – руската, например”, каза доц. Тони Николов. 

Вартоломей за избора на Даниил: С много блага надежда и очакване възгласяме: „Достоен”

Според тримата гости в студиото – проф. Веселина Вачкова, проф. Христо Матанов и доц. Тони Николов новият патриарх първо трябва да опознае Софийската епархия. „Патриархът ще трябва да си намери съмишленици, обясни Вачкова като поясни, че Софийската епархия не е най-голямата по територия, но е най-многобройната. „Той ще трябва да бъде готов да бъде пръв сред равни”, обясни проф. Вачкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase