Това съобщи журналистът в ефира на NOVA

Посланикът на Турция (Н. Пр. Мехмет Саит Уянък) влезе в сградата на парламента, за да се срещне с двамата председатели на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това съобщи в ефира на NOVA журналистът Илхан Андай минути преди депутатите да гласуват проектокабинета, излъчен от ГЕРБ-СДС. 

"ДПС се раздруса, когато държавата очаква позитивна новина и това вероятно ще се отрази на избора в пленарна зала", коментира Андай. 

ДПС изключи Рамадан Аталай от парламентарната група 

Според него отстраняването на Рамадан Аталай от парламентарната група на ДПС е станало заради желанието му да бъде зам.-председател на групата, но заради изборните резултати не е бил одобрен. 

 

По думите на политолога Димитър Аврамов ДПС не е фактор на стабилност в българската политика. Партията, спечелила най-много гласове, няма позитивно виждане което да доведе до съставяне на правителство. „За да се задвижи политическият процес напред, е нужно да има позитивно виждане и доверие, каза той и допълни, че ГЕРБ и ДПС очевидно не са в състояние да привлекат достатъчно доверие, за да създадат кабинет. Това е пренасяне на политическата криза на коренно различно ниво”, допълни Аврамов. 

„Няма политическа платформа, която да се дискутира”, заяви Димитър Аврамов и допълни, че има междуличностни обвинения.

Пиарекспертът Нидал Алгафари смята, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган или няма власт над тези хора, или е съгласен с това, което се случва. „Проблемът ще бъде откъде да се вземат допълнителните гласове за гласуване на това правителство, за да не ни изпратят на избори”, допълни Алгафари. По думите му турският посланик е поискал да разбере какво става в партията и е получил достатъчно информация. 

Според Илхан Андай случващото се в ДПС не е в стила на Доган. „Той можеше да си напише традиционното обръщение”, каза Андай. Според него може би се връщаме в стари времена на ДПС, когато той е управлявал Сарая с 5-10 свръхбогати акционери. „Това не вещае нищо добро за хората, които им дадоха 400 000 гласа”, каза журналистът и допълни: „Не бива да му се вярва на Рамадан Аталай на 100%”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase