Това означава, че остават под 10 души

Шестима депутати напуснаха групата на „Величие”, научи NOVA. Заявления са подали Красимира Катинчарова, Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така членовете на парламентарната група стават по-малко от 10-има, което означава, че тя не може да съществува.

Виктория Василева, „Величие”: Получих няколко заплахи за живота си

Припомняме, че в четвъртък Централният съвет на партията призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от заместник-председателската позиция в Народното събрание. Това решение беше публикувано и в официалния сайт на партията.

Николай Марков от "Величие" може да се откаже от поста си

Междувременно стана ясно и, че освобождават предсрочно Виктория Василева от „Величие“ като зам.-председател на Народното събрание. Това става, без да се обсъжда и без да се гласува, съобщи зам.-председателят на парламента Росица Кирова.

Централният съвет на „Величие”: Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната ни група

Отцепилите се от парламентарната група депутати дадоха брифинг в парламента, по време на който представиха мотивите за решението си.

"То беше взето заради загубата на доверие от ръководството. Една от причините са закъсненията от страна на Николай Марков - за това не получихме обяснение. Не са ни предлагани празни чекове. Липсата на яснота по този въпрос също породи недоверие. Имаше многократно разминаване между думи и дела, между обсъжданите позиции и действията на председателя. За подкрепата на програмно правителство научихме от медиите. Липсваха позиции от страна на ръководството по ключови точки от нашата програма, с това разочаровахме избирателите си. Изпращаха се ефрейтори, вместо да говорят генералите по основни теми", коментира Красимира Катинчарова.

Тя добави, че колегите ѝ са били обидени от постове в социалните мрежи на лидера Николай Марков, в които той се разграничава от партията.

"От три дни се опитваме да се съберем и да поговорим. Бяхме готови с предложение Марков да напусне поста си. Хората, които не виждате тук, напуснаха заседанието и отказаха да гласуват. Затова предприехме този ход. Не ни интересуват участия в комисии, опитахме се да съберем спорещите. Различни сме, предизвикваме смут. Хората, които стоят зад "Величие", също са различни от класическия незаинтересован или платен гласоподавател", каза още Катинчарова.

След като „Величие” се разпадна, вариантите за третия мандат стават с един по-малко. Но и останалите формации не са обнадеждени въпреки че смятат че все още има вариант за 3 мандат.
„Ако се връчи на БСП, ние сме говорили, че ще съберем Националния ни съвет. Виждането ни е, че трябва да има кабинет на националното спасение”, коментира Борисалв Гуцанов от БСП.

„До момента виновниците по отношение на публичното говорене за нови избори се казват Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Асен Василев”, смята Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.