Освен че е дом на един милион души, градът всяка година се радва на милиони посетители

Освен че е дом на един милион души, Кьолн всяка година се радва на милиони посетители, дошли да видят прочутата катедрала, стария пазар и разбира се убежището на Гестапо.

Започваме нашата разходка от Кьолнската катедрала. Едно от хубавите неща на града от двете страни на Рейн е, че може да се обходи пеша.

Снимка: iStock

Със своите 157 метра височина катедралата се превръща в символ на града и присъства на повечето картички и сувенири. Любопитно за нея е, че има разлика във височината между двете кули – северната е със 7 см по-висока от южната. Макар построяването ѝ да започва през 13 век, окончателно е завършена едва през 1880 г. Катедралата е третата по височина църква от всякакъв вид в света. По време на Втората световна война тя устоява на 14 удара на фона на целия останал град, който се срива със земята. В близост до катедралата се намират и 12 романски църкви също част от емблемите на града.

Хляб, наденица и халба бира - кои са най-подходящите храни за ЕВРО 2024 г.?

Продължаваме към уличките на Стария град, където пред вас ще се разкрият красиви къщи с триъгълни покриви, бирарии и ресторанти, в които можете да отседнете и да похапнете и да опитате емблематичната бира Кьолш.

Снимка: iStock

Отиваме към Стария пазар, който е особено привлекателен около Коледа, но и през останалото време е задължителен за посещение. В центъра е разположен фонтанът на генерал Ян фон Верт, посветен на неслучилата се любов между него и красива девойка, която срещнал на пазара.

10 забележителности в Берлин, които не трябва да пропускате (ГАЛЕРИЯ)

Централата на Гестапо или тайната полиция, която е превърната в музей, също е част от нашия списък. Това е най-големият регионален мемориален обект в цяла Германия за жертвите на нацистите. По стените на десетте килии са запазени около 1800 надписа и рисунки, направени от затворници.

Снимка: iStock

Разходката ни продължава към Музея на шоколада, където могат да бъдат видени впечатляващи фигури, изработени от какаови изделия. Там се предлага дегустация на шоколад с различни видове алкохолни напитки. Предлагат се и курсове по шоколатиерство.

200 м над „Майнхатън“: Франкфурт от върха на Main Tower

Завършваме с разходка с кораб по река Рейн. Тя продължава около час. Корабите тръгват от крайбрежието в близост до стария рибен пазар и църквата „Св. Мартин“.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!