Дейностите ще продължат 2 години

Започна основният ремонт на „Дунав мост” при Русе. Съоръжението не е ремонтирано изцяло от пускането му в експлоатация преди 70 години. Сега с близо 45 милиона лева от бюджета ще се подменят основни конструктивни елементи и пътната настилка. Ремонтът ще продължи две години.

Опашки на "Дунав мост", дни преди затварянето му за ремонт

Ремонтът започна с първите 400 метра от естакадата, в лентата на изход от България. „Първоначално сме планирали да започнем на 200-220 метра. Ще продължи два месеца – точно в най-натоварения сезон, за да може да се стесни времето за отпушване на движението”, каза председателят на УС на АПИ Йордан Вълчев.


Ще се работи по 10-12 часа, само през деня. В отсечката на строителството движението ще се осъществява двупосочно в една лента и ще се регулира със светофар.

„Ще се контролира по колко автомобила за даден отрязък от време да бъдат пропускани на моста от българска и румънска страна. Ще се наблюдава процеса и цикъла на работа на светофара и при необходимост ще го коригираме”, обясни директорът на ОПУ-Русе Стамен Савов.

В разгара на лятото „Дунав мост” е основна отправна точка за хиляди румънци, които пътуват към българските и гръцките курорти. „След нашите изследвания сме сигурни, че няма да затрудним туристическия сезон. Както разчитаме на румънските туристи за българския летен сезон, така и нашите граждани пътуват в Румъния”, посочи регионалният министър Виолета Коритарова.

Очакванията на шофьорите също са за добра организация на трафика.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase