Коментар на Алекси Кесяков и Владимир Тодоров

Да се минава годишен технически преглед само след платени глоби към КАТ е много добра идея. Това смята Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. В „Твоят ден” по NOVA NEWS той посочи, че както не може да се мине технически преглед без платен местен данък, е абсолютно нормално да бъдат заплатени и задълженията към „Пътна полиция”.

Ще плащаме ли по-високи такси за по-замърсяващите коли

„Глобите трябва да се събират. Всеки си плаща за удоволствието да нарушава правилата. Нарушението на правилата води до смърт”, убеден е експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ – София Алекси Кесяков.

Според Тодоров самите пунктове за провеждане на технически преглед няма да носят отговорност да изискват плащане на глобите, а само ще проверяват в система дали те са платени, или не.

Предложение: Максималната скорост по магистралите да стане 130 км/ч

„Трябва да спрем да защитаваме нарушителите, а да помислим за жертвите по пътищата. Колкото повече глоби се плащат, толкова повече се създава усещане, че има правила. Трябва да свикнем, че ако спазваме правилата, няма да има негативни последици. В последните 30 години българинът се отнася към правилата много нихилистично”, посочи още той.

Тодоров смята, че промяната на максималната скорост по магистралите от 140 на 130 км/ч няма да реши проблемите с пътната безопасност. „Мярката няма да бъде ефективно, дори и да се въведе, тъй като няма кой да контролира скоростта по магистралите”, е мнението на експерта.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова