Служебният премиер е на срещата на върха на НАТО

Държавни и правителствени лидери отбелязват 75 години от създаването на НАТО. Българската делегация във Вашингтон е водена от служебния премиер Димитър Главчев. Срещата е юбилейна и за България, която се присъедини към Алианса преди 20 години.

„Основната тема е как НАТО да стане по-силен, залагайки на колективното, но и отбраната на всяка една страна членка да бъде усилена”, заяви Главчев пред журналисти във Вашингтон. 

Пред лидерите в Алианса българският премиер ще потвърди отново позицията за пълна подкрепа на Украйна. „Естествено и темата „Украйна”. Трябва да се покаже подкрепа за Украйна, каквато ние показваме от началото на войната”, заяви Главчев. „За всеки е ясно, че Русия е агресорът, Украйна е жертва. Съгласно Международното право всяка страна е независима и има право на неутралитет и териториална цялост. Така че помощта на Алианса е базирана на Международното право. Българската позиция е същата като на Алианса. Още повече, че е утвърдена с решение на НС”, каза Главчев.   

Какви послания ще излъчи НАТО на Срещата на върха

Премиерът Главчев се е срещнал с президента Джо Байдън. Пред него българският министър-председател е заявил, че страната е надежден партньор на НАТО. Американският държавен глава  пък отговорил, че ролята на България в защитата на Източния фланг на НАТО се цени високо. 

„Вчера с президента Байдън успяхме да разменим няколко думи. Ние потвърдихме, че сме надежден партньор в НАТО. От своя страна президентът Байдън каза, че имаме ключова роля по Източния фланг на Алианса. Той ни спомена и в речта си” каза Главчев. Той определи като признание факта, че България поименно присъства и в речта на американския президент.

Запитан дали ще се срещне с президента на Украйна, Главчев каза, че с него са се срещали на множество форуми. „С президента Зеленски сме се срещали на множество форуми напоследък, като започнете от Германия, Швейцария, последния Европейски съвет, и тук ще се срещнем с него. Той знае, че може да разчита на България като поддръжник на Украйна в тази справедлива битка, такива са и решенията на парламента на България и ние ги прилагаме”, каза служебният премиер.

Главчев каза още, че е разговарял и с премиера на Северна Македония. „Говорихме, че трябва да се намали напрежението, да се нормализират отношенията, да се върнат в онова русло от 2017 г., когато беше подписан Договорът за добросъседство”, каза Главчев.

Премиерът беше категоричен, че изискванията за членство в ЕС трябва да се спазват. "Нашата позиция е общоевропейска - държавите кандидати за членове на Европейския съюз трябва да спазват изискванията, които са към всички", заяви още той.

В рамките на Срещата на върха на НАТО премиерът Димитър Главчев разговаря също с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с албанския премиер Еди Рама.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.