Според западни източници лидерите са се договорили да отпуснат 40 млрд. евро на страната през следващата година

Още преди началото на 75-ата юбилейна среща на НАТО стана ясно, че основна тема ще е Украйна, а според западни източници лидерите вече са се договорили да отпуснат 40 милиарда евро на страната през следващата година. Във финалната си декларация НАТО ще включи ангажимент за политическа и военна подкрепа.

Блинкен: Дания и Нидерландия предоставиха изтребители F-16 на Украйна

Няма сигнали от страна на НАТО Русия да подготвя незабавна заплаха към държава членка, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. По думите му руското внимание и военна агресия ще бъдат насочени изцяло към Украйна. НАТО обяви незабавна помощ от пет елемента. Става въпрос за пакет, който осигурява бързо доставяне на системи за противовъздушна отбрана, обучение и съвместимост на оперативните системи на украинците с тези на НАТО.

„Взети заедно, тези пет елемента представляват силен мост за Украйна към членство в Алианса и аз съм убеден, че съюзниците ще потвърдят ангажимента си Украйна да стане член на НАТО”, заяви Столтенберг.

„С удоволствие съобщавам, че в момента тече трансферът на изтребители F-16, които идват от Дания, от Холандия, и тези изтребители ще летят в небето на Украйна това лято, за да сме уверени, че Украйна може да продължи да се защитава ефективно срещу руската агресия”, посочи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.