Цените на петрола останаха стабилни след публикуването на доклада на ОПЕК

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви, че очаква устойчивият икономически растеж и многото въздушни пътувания да подкрепят използването на горива през летните месеци. Това се посочва в най-новия месечен доклад на ОПЕК, цитиран от "Ройтерс", в който петролният картел запазва прогнозата си за относително силен растеж на световното търсене на черното злато през настоящата и идната година. 

ОПЕК очаква световното търсене на петрол да нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. и с 1,85 милиона барела на ден през 2025 г. И двете прогнози са непроменени спрямо доклада на ОПЕК, публикуван през миналия месец. 

Руският петрол: Новоросийск намалява значително износа

"Очаква се значителната мобилност и въздушните пътувания в Северното полукълбо по време на летния сезон да засилят търсенето на горива и да стимулират растежа в САЩ", пише още в доклада на ОПЕК.

„Анализаторите са раздвоени относно степента на растеж на търсенето на петрол, частично поради различните мнения за темповете на прехода към по-чиста енергия. Прогнозата за световния икономически растеж обаче беше ревизирана към повишение от ОПЕК, като сега организацията очаква увеличение с 2,9 на сто, вместо по-рано предвижданите 2,8 на сто.

Според картела е налице потенциал дори за допълнително повишаване на растежа, тъй като икономиките на развиващите се страни отчитат възходяща тенденция тази година. "Темпът на икономическия растеж в големите икономики остана стабилен през първото полугодие, като тази тенденция подкрепя обща положителна траектория на растеж в близко бъдеще", обясниха още експертите на ОПЕК.

Цените на петрола останаха стабилни след публикуването на доклада на ОПЕК, като сортът Брент се търгуваше под 85 долара за барел. По-широкото обединение на производители на петрол ОПЕК+, което включва страните от ОПЕК и техни съюзници като Русия, приложи серия от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепи цените. Групата се съгласи на 2 юни да удължи последното намаление от 2,2 милиона барела на ден до края на септември и постепенно да го прекрати от октомври.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Илиян Цвейн