Ако втората папка бъде дадена днес, трябва да се вземе предвид броят на депутатите към настоящия момент, обясни конституционалистът

Президентът следва да се съобрази с численността на ДПС към момента на връчване на мандатите. Ако втората папка бъде дадена днес, то тогава втората по численост вече е ПП-ДБ след изключването на общо 20-има депутати от парламентарната група. Това каза конституционалистът Орлин Колев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Според него изключването и включването на депутати е право на всяка партия. "Броят на членовете на съответната парламентарна група може да варира от началото на създаването ѝ до края на парламента. Имаме решение на самата група на ДПС за намаляване на числеността", обясни той.

По думите му изключените от ДПС нито могат да сформират нова група, нито да се присъединят към вече съществуваща. "Независимите няма да могат да се обединят и да очакват мандат, за да излъчат премиер. В комисии обаче може да участват", допълни Колев. 

Днес стана ясно, че ПГ на ДПС изключва от състава си 17 народни представители. По този начин вече е четвърта по численост в 50-ото Народно събрание.

Според Конституцията президентът следва да възложи втория мандат за съставяне на правителство на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Втората по численост група в Народното събрание с 39 народни представители е тази на ПП-ДБ, показва справка на интернет страницата на парламента.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase