Състезанието ще се проведе в Португалия

Само след броени дни започва Европейското първенство за трансплантирани атлети, което ще се проведе в Португалия. Целта на този голям форум е популяризирането и важността на органното донорство, както и активния начин на живот на вече трансплантираните пациенти.

Всички те вече са шампиони, защото живеят своя втори живот след трансплантацията. Те са отборът, който ще представя страната ни на Европейското първенство за трансплантирани. За първа година ще имаме най-много състезатели – 11, които ще участват в спортовете бадминтон, плуване, тенис на маса, тенис, петанк, лека атлетика и колоездене.

Безплатно обучение по бадминтон подготвя преподаватели по физкултура

„Това е първата мащабна делегация от 15 души - състезателите, както и лекар, физиотерапевт и мениджър. Основният спорт е бадминтона, наред с него - тенис на маса, тенис на корд, лека атлетика и колоездене. Те са живият пример за всички нас, че трябва да се помага при всякакви донорски ситуации”, коментира на Българската федрация по бадминтон Володия Златев.

Хората, които ще популяризират донорството и трансплантациите са: Ирен Дикова-Димитров, Христина Николова, Наталия Маева, Ангел Трендафилов, Димитър Василев, Огнян Ганчев, Георги Пеев, Владимир Катошев, Симеон Танчев, Стефан Тамбуев и Евгени Георгиев.

„Много се радвам, че здравословното ми състояние позволява да участвам на тези толкова емоционални за нас мероприятия. Успяваме да се представим достойно и да покажем, че физически болните хора и трансплантирани, продължават да спортуват. С нашето участие даваме поклон към нашите донори”, каза единият от трансплантираните спортисти Евгени Георгиев.

Европейското първенство за трансплантирани атлети ще се проведе в периода 21-27 юли. Успех на българските шампиони.

Целия разговор гледайте във видео.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase