Според медийни публикации от октомври миналата година за поста е бил обсъждан дипломатът Петър Танев

Нов спор между президента, партиите и Министерския съвет заради посланика на България в Украйна. Рано тази сутрин държаният глава отправи обвинения към властта и последва вълна от реакции.

Президентството: МС не е внасял решение за назначаване на посланик в Украйна

Новият фокус около посолството ни в Киев беше даден рано сутринта в нова позиция на президента. В нея се казва, че не заради него няма посланик в Киев, а заради кабинета „Денков – Габриел”.

Причината - миналата година, когато според президента „настойчиво” му е предлаган Николай Ненчев за посланик в Киев, той не се е съгласил. Тогава бившият външен министър Мария Габриел е предложила Петър Танев. Преди това той е бил извънреден и пълномощен посланик в Дамаск.

В позиция до NOVA Танев обясни: „Процедурата по подбор и номиниране на моята кандидатура е започнала от средата на миналата 2023 г. Предложението е инициирано след много ползотворно мое взаимодействие като дипломат и анализатор на процесите в Русия, Украйна и страните от постсъветското пространство”. И допълва: „Подкрепа и лобиране получих от български евродепутати в Европейския парламент, с които съм работил, както и от МВнР. Това, което знам от личен опит и от вицепремиера г-жа Габриел е, че моето CV и служебна характеристика, в които са описани подробно моето кариерно развитие и лични детайли, са представени където е необходимо”.

Напрежение между Президентството и кабинета заради посланика в Киев (ОБЗОР)

Според бившия премиер Николай Денков решение на Министерския съвет за него обаче изобщо не е имало. „Обсъжданията на дипломати са между Външното министерство и Президентството, като предварително съгласуване. Мария Габриел си е говорила с президента по тази тема. През Министерския съвет не е минавало решение, с което да се предлага посланик”, подчерта Денков.

Справка на NOVA обаче показа, че на 18 октомври миналата година предложението за Танев е било сред решенията, взети от Министерския съвет. То обаче така и не стига до президента, защото тогавашният премиер не е подписал само конкретното име. Решенията за други петима наши нови посланици стават факт и за тях президентът издава указ.

Че предложение за Танев е било внесено потвърди и служебният премиер Димитър Главчев.„Стигнало е до решение на Министерски съвет, но процедурата не е придвижена до Президентството за финализиране. Тя не е финализирана и се надявам да не бъдем обвинявани за това”, каза Главчев.

От „Продължаваме Промяната” уточниха, че само подписани от премиера решения, се считат за „минали през Министерския съвет”. Затова Денков не можел да каже, че това е така. Позиция на Мария Габриел все още няма, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че не може да отговаря за действията на премиера.



„Ако трябва да отговарям за действията на премиера, значи би трябвало да се поставя над него. А аз не съм бил над него, за да знам. Крайно време е хората да си поемат отговорността”, настоя Борисов.

Засега нито една институция не дава официално обяснение защо Петър Танев така и не е предложен за посланик. Източници на NOVA твърдят, че една от причините е бившата му съпруга, която е рускиня. Смята се, че от Киев са реагирали на това. На въпрос към Главчев защо от кабинета не са предложили на Танев и сега да оглави посолството ни, той обясни, че дипломатът не се е явил на сегашните конкурси и процедури, а Ненчев го е направил.

Премиерът коментира и че до избора на Ненчев се е стигнало, след като първо са потърсени кандидати за поста в МВнР. Желаещи обаче нямало. Така се направил нов конкурс за външни кандидати.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase