В сряда десетки есетри изплуваха мъртви от него

Проблемите с ниското ниво на язовир „Копринка” продължават. След като защитени есетрови риби от развъдник в язовира започнаха да измират, природозащитни организации твърдят, че проблемът става все по-голям. От днес е започнала и цялостна проверка за това как се управлява водното стопанство.

Ако не спре източването на язовира, рибари се заканват с протест.

Десетки мъртви риби изплуваха в развъдник в язовир „Копринка”

„Този язовир трябва да има един стопанин, според мен, един стопанин, който да носи отговорност. Сега носят няколко министерства отговорност и ето резултатът какъв е”, коментира Стефан Тодоров от Централна рибоопазваща организация.

„Проблемът е , че този язовир е падал и други години на това ниво, дори и малко по-ниско е бил пред 2017 г. или 2018 г, ако не се лъжа, само че беше септември месец, по-късно”, обяснява още Стефан Тодоров.

„27 градуса е доста висока температура и ниският кислород, това е пагубно за рибата. Не може да изпускаме вода за земеделци и рибата тук да умира”, казва Станислав Алексиев, собственик развъдник за есетра.

„Ако продължават да спадат язовира и при лоши обстоятелства, е напълно възможно рибата да започне масов замор. Ще се замърси цялото поречие на река Тунджа, съответно и помпите за Стара Загора ще бъдат замърсени”, смята Стефан Тодоров.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase