Ако той бъде изпълнен успешно, изборите ще са на 27 октомври, обясни държавният глава

Още една крачка към съставяне на ново служебно правителство. Рано тази сутрин президентът Румен Радев номинира Димитър Главчев за втори премиерски мандат. 

"В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. В изпълнение на процедурата вчера държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател", написаха от прессекретариата на Президентството.

Президентът отхвърли кабинета "Кожарева" заради Калин Стоянов

Скоро след това Радев и Главчев се срещнаха на „Дондуков” 2, където Главчев официално получи папката от държавния глава. Радев настоя за промени в настоящия състав на министрите, които да докажат, че това правителство няма политически зависимости.

„Тази отговорност отново се върна върху вас”, каза Радев на Главчев.

Аргументира се с отказите получени при вчерашните разговори и с пречките от европейското законодателството за ръководството на БНБ.

„Не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалването на криза в друга. Следва, за да имате успех, да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахме, за да стигнем дотук и да не се сблъсквате пак с тях”, каза Радев.

Президентът посъветва премиера да направи анализ на грешките на кабинета, за да има по-голям успех втория му мандат, ако той бъде успешно изпълнен.

„Върху ръководеното от вас правителство се породиха съмнения за зависимости. Имате възможност да ги опровергаете. Трябва да предложите промени в състава на правителството и да последват решителни действия”, каза Радев.

„Винаги човек може да се справи по-добре. Нямам от какво да се срамувам, изпълнихме добре задачата да организираме честни и прозрачни избори. Запазихме определения път на България, свързан с Европа. Най-важното е да решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Много е необходимо да има редовно правителство. Спекулации за политически зависимости могат винаги да се правят. Свързани са с предизборна агитация. Не видях много друг тип работа в НС. Основната ми задача ще бъде сваляне на политическото напрежение, което е на много високо ниво - това не е от полза за никого. В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички”, увери от своя страна служебният минситър-председател.

Успехът на този мандат зависи и от кадровите смени в новия кабинет „Главчев” обясни още Радев. „Трябва да предложите добре обмислени промени в правителството”, настоя президентът.

„Основна задача ще ми е да сваля политическото напрежение. Мисля , че ще изпълня задачата в посоката, в която са очакванията”, отговори Главчев.

Без директно да иска рокада в МВР, президентът настоя за гарантиране на честния вот .

„Настоявам вашето правителство да издигне в свой приоритет борбата с купения и контролиран вот и неговото пресичане. Вие имате всички инструменти на държавата за справяне с това уродливо явление”, каза Радев.

Държавният глава даде 4 дни на Главчев, за да се справи с поставената задача.

След юмрука на вътрешния министър: Главчев не планира смяна на Калин Стоянов (ОБЗОР)

Припомняме, че първоначалният избор на Радев за поста беше Горица Грънчарова-Кожарева. Тя обаче реши вътрешният министър Калин Стоянов да остане на поста си и в новия служебен кабинет, което принуди президента да не подпише указ за назначаването на нейното правителство. В сряда държавният глава проведе разговори с хората, които по Конституция имат право да заемат поста на служебен министър-председател. Повечето от тях отказаха.

На излизане от Президентството служебният премиер Димитър Главчев отказа да отговори ще има ли промени в състава на кабинета и какви ще бъдат те. Така отговорът на основния въпрос - ще запази ли вътрешния министър Калин Стоянов, заради който беше отхвърлен проектокабинета на Горица Кожарева, се отлага за понеделник.

„Още сме в процедура, ще разберете в понеделник какви промени и дали ще има промени в проектокабинта за подписване на указа. Следя какво се случва в обществото и ще предприема действия с цел успокояване на обществото”, каза Главчев.

Какво следва?

Най-късно до вторник България ще има своето поредно служебно правителство.
На 26 август, понеделник, Димитър Главчев трябва да върне на президента папка със състава на новия си кабинет. Държавният глава издава указ за неговото сформиране, а след това - и указ за извънредни парламентарни избори. 

Румен Радев заяви, че те ще бъдат на 27 октомври, което означава, че указите ще бъдат издадени във вторник - 27 август. Това е така, защото по Конституция максималният срок, в който трябва да се проведат избори от издаване на указа е 2 месеца. 

Очакват се и промени в новото служебно правителство - президентът е повече от категоричен, че не желае в него вътрешния министър Калин Стоянов. Междувременно тази седмица на Стоянов беше обещано лидерско място в листите на партията на Делян Пеевски, а МВР-шефът не се отказа от него.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase