По-рано Тел Авив извърши мащабни въздушни атаки в Южен Ливан срещу обекти на групировката

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви извънредна ситуация в страната за следващите 48 часа. Причината е, че "Хизбула" изстреля ракети по северната част на Израел.

По-рано Тел Авив извърши мащабни въздушни атаки в Южен Ливан срещу обекти на групировката. 

Израел заяви, че контролира град Рафах, унищожени са над 150 тунела на "Хамас"

Шиитската групировка обяви, че са изстреляли 320 ракети от ливанска територия и са ударили 11 военни цели. Те определиха това като "първия етап от отговора". Миналия месец Израел елиминира с удар от въздуха лидера на военното крило на групировката. Заради обстрела Израел свика извънредно заседание на правителството. 

Извънредната ситуация дава възможност на израелската армия да издава инструкции на цивилното население, да ограничава числеността на събиранията и да затваря цели райони.

"Ако преди всеки ден имаше изстрелване на 20-30 ракетни снаряди и дронове, то тази сутрин „Хизбула” твърди, че са били 320. Те съобщават, че това е първата фаза от отмъщението заради убития лидер на ливанското движение. Било е подготвено изстрелване на снаряди и към Тел Авив, но те са предотвратени. Израелската авиация отговори - военни цели в Ливан са били атакувани. Няма да има широкомащабна война, щом Израел е на мирните преговори в Кайро. Нетаняху пък сподели, че жителите на северната част на страната са поканени да се върнат по домовете си. Европа е основният рецепиент на мигранти, няма как да не бъде част от конфликта. Има и редица пропалестински демонстрации, вече са над 20 000, в 650 града на Стария континент", заяви международният анализатор проф. Боян Чуков за ''Събуди се".

Междувременно израелските военни съобщиха, че изтребителите им са атакували хиляди ракетни установки на „Хизбула” в Южен Ливан, които са били насочени към Северен и Централен Израел.

"Приблизително 100 изтребителя на ВВС удариха и унищожиха хиляди варели с ракети на „Хизбула”. Повечето от тези пускови установки бяха насочени към Северен Израел, а някои бяха насочени към централната част“, казаха военните.

Снимки: БГНЕС

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase