Атанас Илков заменя Калин Стоянов в МВР

Вторият служебен мандат - успешен. Още утре България ще има ново, 104-то правителство, отново начело с Димитър Главчев. Но и с трима нови министри. Очаквано, рокада има в МВР, където Калин Стоянов ще бъде сменен от настоящия шеф на „Национална полиция” Атанас Илков. МВнР ще поеме Иван Кондов, а Министерството на транспорта - Красимира Стоянова. Всички останали имена в досегашния кабинет „Главчев” ще бъдат част и от новото служебно правителство.

Утре новият състав на Министерския съвет ще положи клетва пред депутатите, а президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори. Датата вече е ясна - 27 октомври.

Главчев: Предложените промени в кабинета са направени в диалог с президента

Зaлогът за успеха на втория служебен мандат беше вътрешният министър Калин Стоянов да не е част от новото правителство. „Искам да ви поздравя, че се вслушахте в призивите и очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранциите за провеждане на честни и свободни избори, каквато е задачата на служебното правителство. Още утре сутринта ще издам указ за назначаване на предложеното от вас правителство. Очаквам същия ден то да положи клетва пред Народното събрание”, каза държавният глава.

„Нашето правителство досега се справи с основните си задачи, най-основната, разбира се, както на всяко служебно правителство, е организиране на честни избори. Поне не видяхме противни на това твърдения. Така че това е доказателство, че сме се справили с тази си задача. Винаги може и по-добре и към това ще се стремим, и в тази посока са предложените от мен промени, които, както добре знаете, са предложени в диалог с вас”, посочи Главчев.


Освен за изборите, президентът призова правителството да работи и в подкрепа на хората заради пожарите, очаквани наводнения и безводието в част от страната. Припомни и други неотложни задачи: „До края на седмицата вашето правителство трябва да излъчи и българското предложение за еврокомисар”, призова Радев.

„Имам намерение утре да вляза в комуникация с народните представители и те да дадат свои предложения, които ние после с колегите от Министерския съвет ще разгледаме и ще вземем добро решение”, отговори служебният премиер.

След закрит разговор с президента Главчев аргументира рокадите и пред медиите: „Единственото, което ми се струва неприемливо, е политизирането на тези  длъжности, особено в служебно правителство”, е мнението му.

Политически реакции след обявените промени в списъка със служебни министри

Не обясни кого има предвид. Но отново уточни, че смените в кабинета са били обсъдени с Радев, включително и МВР. „Предложените промени, естествено, че са в диалог с президента. Тръгнахме оттам, че трябва да е професионалист от системата и постът да не се политизира. А пък няма много желаещи в МВР”, посочи Главчев.

Колкото до транспортния министър Георги Гвоздейков, премиерът се разделил заради проблемите в БДЖ. „Само през последните дни се видяха два знакови случая – как пътници бутат влак, а тази нощ отново се запали локомотив”, мотивира се служебният премиер.

Главчев сам се отказал от МВнР, а Иван Кондов спечелил доверието му през последните месеци.

Списък на предложените за служебни министри:

Министър-председател – Димитър Главчев 

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на вътрешните работи – Атанас Илков

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Иван Кондов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията – Красимира Стоянова

Министър на икономиката и индустрията –  Петко Николов

Министър на енергетиката – Владимир Миланов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase