Това установи инспекция на РЗИ, МВР и КЗП

Министерството на здравеопазването тръгна на спешни проверки във физическите магазини, където могат да бъдат купени енергийни прахчета. С екип на здравните власти беше и репортерът на NOVA Иван Кънчев.

Експертите от РЗИ тръгнаха по обектите за цигари и алкохол в търсене на „енергийни снифове”. Освен марката, която беше рекламирана от Диона, днес проверяващите откриха и още вносители, които предлагат от същата стока.

Прокуратурата се самосезира за енергийните прахчета

NOVA успя да се свърже с един от вносителите на енергиен прах. Оттам разказаха, че са правили опити да впишат продукта си в регистрите, но това е било отказано, защото нито една институция не е успяла да намери правна регулация.

Проверките на здравните власти за продажбата на енергиен прах започнаха по обед. Още в първия магазин бяха открити няколко кутии. След това разфасовките бързо изчезнаха в цяла София.

В един от магазините, в който проверяващите влизат, въпреки че продавачът твърди, че никога не са разпространявали от конкретните енергийни прахчета, в района се знае, че това е едно от местата, от които доскоро е могло да се закупи.

Диона: Самоканселирам се!

От Министерството на здравеопазването обясниха, че днес са открили снифове в областите София, Бургас, Варна, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Хасково и Сливен. Продуктите са етикетирани на български език, с обявена продажна цена, партиден номер и срок на годност. Спрени от продажба са 106 опаковки, докато не се разбере дали употребата им е безопасна.

Според токсиколога Виктор Георгиев приемът на подобни вещества може да е опасен. В съдържанието има кофеин и таурин. „При младите хора протича драматично. При тези, които са на години над младежките, може да бъде директно животозастрашаващо”, предупреди той.

Често прекомерната употреба предизвиквала крайни състояния. „Води до възбуда, агресия, сърцебиене, дезориентация - една не много приятна проява”, посочи Георгиев.

Клип на Диона за енергиен прах възмути социалните мрежи. Как реагираха институциите (ОБЗОР)

От здравното ведомство допълват, че върху опаковката на един от продуктите лисва описание на количествата на съставките, което е важно за определяне на риска от употребата му. От Европейския орган по безопасност на храните посочват, че при висок прием на таурин, който е включен в енергийните прахчета, е възможен неблагоприятен ефект върху мозъчната дейност.

Междувременно Софийската районна прокуратура се самосезира за енергийните прахчета, чието рекламно лице стана певицата Диона. От обвинението обясниха за NOVA, че е образувана преписка и започва разследване.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase