Какви послания отправиха бившият президент и настоящият вицепрезидент

"Марксистка" и "осъден престъпник". Това бяха част от репликите, които осем седмици преди президентските избори в САЩ двамата кандидати за Белия дом - Камала Харис и Доналд Тръмп си размениха по време на единствения планиран телевизионен дебат.

Ден преди дебата: Харис и Тръмп с почти равен резултат

Дуелът се проведе в Националния конституционен център във Филаделфия, в ефира на Ей Би Си. В началото двамата се ръкуваха, което предизвика изненада.

Сблъсъкът между кандидатите започна с икономически въпроси. Камала Харис атакува намерението на Тръмп да въведе високи мита за чуждестранни стоки. 

Снимка: Getty Images

По повод една от най-горещите световни теми – войната в Украйна, Тръмп заяви, че иска тя да приключи: "Искам да спра войната. Искам да спася животи". Харис отвърна, че ако Тръмп беше президент, Путин щеше да седи в Киев и да гледа към останалата част от Европа.

Снимка: Getty Images

В рамките на няколко минути 78-годишният Тръмп нарече Харис „марксистка“, а също така невярно заяви, че тя и президентът Джо Байдън са позволили „милиони хора да се влеят в страната ни от затвори и арести, от психиатрични клиники и лудници“.

59-годишната Харис отговори на голяма част от крайните изрази на Тръмп с усмивка и поклащане на глава, след което отвърна на удара, като посочи, че той е осъден престъпник и го нарече „краен“.

„Доналд Тръмп ни остави най-лошата безработица от Голямата депресия насам... най-лошата епидемия в областта на общественото здраве от един век (и) най-лошата атака срещу нашата демокрация от Гражданската война насам“, каза тя, визирайки управлението му на пандемията „Ковид-19“ и подстрекаването му към опити за отмяна на изборите през 2020 г.

Най-интензивната им размяна на реплики беше по темата за абортите, като Тръмп настоя, че макар да е настоявал за прекратяване на федералното право на аборт, той иска отделните щати сами да определят политиката си в това отношение. Харис заяви, че той говори „куп лъжи“, и нарече политиката му „обидна за жените в Америка“.

Снимка: Getty Images

"Представям си и всъщност имам план за изграждане на това, което наричам икономика на възможностите, защото знаем, че имаме недостиг на домове и жилища, а цената на жилищата е твърде висока за твърде много хора. Знаем, че младите семейства се нуждаят от подкрепа, за да отглеждат децата си", каза Харис.

"Въвеждаме мита за други държави. След 75 години другите страни най-накрая ще ни се отплатят за всичко, което сме направили за света, и в някои случаи митата ще бъдат значителни', заяви Тръмп.

Малко по-рано Джей Ди Ванс сподели в социалните мрежи, че в Охайо хаитянските имигранти ядат домашни любимци – кучета и котки. Тръмп повтори невярната новина от трибуната, което предизвика смях у Харис.

„В Спрингфийлд имигрантите ядат кучетата, ядат котките, ядат домашните любимци на хората, които живеят там. Това се случва в нашата страна“, заяви републиканецът. Харис отвърна с усмивка: „Това е забавно – да говори човек, който е съден за престъпления срещу националната сигурност, икономически престъпления, намеса в избори, бил е признат за виновен за сексуално насилие. А следващата му голяма съдебна изява е през ноември – да чуе присъдата по собственото му наказателно дело”.

„Познавам Зеленски много добре и познавам Путин много добре и съм в добри отношения. Те уважават вашия президент, те уважават мен”, заяви Тръмп.

„Доналд Тръмп беше уволнен от 81 милиона души, така че нека да сме наясно с това. Ясно е, че му е много трудно да обработи тази информация. Но не можем да си позволим да имаме президент на Съединените щати, който се опитва, както направи в миналото, да преобърне волята на избирателите в свободни и честни избори“, коментира Харис.

Информация: Ясен Дараков, NOVA

Повече гледайте във видеата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС