Това стана ясно на брифинг на Комисията

Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съобщиха от ЦИК. Регистрацията на коалиция „Има смисъл” е заличена заради непълна подписка. „Подготовката на изборите протича нормално и в срок”, коментира заместник-председателят на Комисията Росица Матева.

На предходните избори през юни са били регистрирани 20 партии и 11 коалиции, а за вота през април 2023 година – 14 партии и 7 коалиции. „Сега са малко повече – ще бъдат 33 общо”, допълни зам.-председателят на ЦИК.

До 24 септември е срокът, в който регистрирани партии и коалиции могат да подадат заявление за заличаване на регистрацията им. „До този срок има възможност да бъдат заличени тези регистрации, особено ако някоя партия, регистрирана за самостоятелно участие, реши да се включи в коалиция. До 21 септември има възможност за промяна в съставите на коалициите и в наименованието им”, уточни Матева.


Независими кандидати също могат да се борят за депутатски места, но те трябва да са издигнати от инициативни комитети. Парадоксът – има три инициативни комитета, но само двама кандидати. Оказва се, че един кандидат е решил да се пробва с два комитета – и в София, и във Варна, което не е разрешено.

11 жалби са подадени срищу решения на ЦИК от насрочването на изборите до момента. Решенията на Комисията по 9 от тях са потвърдени от Върховния административен съд. Отменено е едно решение - за регистрация на коалиция.

„Има подадени 3 молби за отмяна на влезли в сила решения на ВАС – две от тях са от ПП ДПС с председател Джевдет Чакъров и една от коалиция „Моя страна България” с представляващ Ивайло Дражев”, каза още зам.-председателят на ЦИК.

Въпреки решението на съда, с което беше обявено, че подаденото по електронен път заявление от страна на „Движение за права и свободи – Ново начало” трябва да се приема като официален документ, то все още стои въпросът дали занапред електронният подпис ще е равен на документа, подаден на хартия. Неясно остава дали партиите ще могат да регистрират листите си онлайн в РИК.

„Според съдебната практика – да. Какво ще приемат колегите от РИК не мога да ви кажа. Защото в решението, с което ЦИК е определила условията и реда за регистрация на кандидатски листи, не е предвидено подаването им с електронен подпис”, уточни Матева.

До момента над 5 000 души са подали заявления за гласуване извън страната.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase