Сред починалите е и синът на ливански депутат

Повече от 2500 души са пострадали от избухнали пейджъри в Ливан. Много от пострадалите са свързани с въоръжената групировка "Хизбула". Има и няколко фатални случая, включително боец на групировката и сина на ливански депутат.

"Хизбула" изстреля 40 ракети по Северен Израел

Според член на организацията, цитиран от агенция "Ройтерс" избухващите пейджъри са голям пробив в сигурността на "Хизбула", като Израел са основният заподозрян за координираната атака. От армията отказаха да направят коментар за взривовете.

По улиците на Бейрут и други градове можеха да се видят десетки линейки и частни автомобили, които карат ранените към болниците. Лекари казват, че пострадалите имат наранявания по лицето, очите и крайниците. Стотиците пейджъри са избухнали в рамките на един час, около 13:45 местно време.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка обвини Израел за едновременната експлозия и предупреди, че ще бъде наказан. „Ние държим израелския враг напълно отговорен за тази престъпна агресия“, се казва в изявлението на групировката и се добавя, че Израел „със сигурност ще получи справедливо наказание за тази греховна агресия“.

Ливанският министър на здравеопазването Фирас Абиад съобщи, че 8 души са загинали, а около 2750 са ранени. Взривовете „убиха 8 души, включително едно момиче“, каза той на пресконференция по телевизията. „Около 2750 души са ранени... повече от 200 от тях в критично състояние“, като се съобщава предимно за наранявания по лицето, ръцете и стомаха, добави той. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС