20 са жертвите, стотици са пострадали

Паника в Ливан и страхове от задълбочаване на кризата в Близкия изток след втората вълна от експлозии на безжични комуникационни устройства.

Най-малко 25 души са загинали, а повече от 450 са ранени в сряда, само ден след серията смъртоносни взривове на пейджъри на членове на проиранската групировка "Хизбула". Този път са избухнали радиостанции от типа уоки-токи в южните предградия на столицата Бейрут, долината Бекаа и Южен Ливан - райони, смятани за крепости на "Хизбула". 

Разузнаването в Ливан смята, че зад двете атаки стои Израел, откъдето обаче досега няма официален коментар. Унгарското издание Telex намесва и България, като твърди, че българска фирма е внесла пейджърите за "Хизбула" от Тайван.

Лидерът на „Хизбула“ обяви, че атаката няма да намали решимостта им. Основната версия продължава да е, че „Мосад“ са разгърнали сложна схема за атака срещу организацията. Израел не коментира ставащото в Ливан, което още повече засилва подозренията.

"Отряд 82-00 на Мосад е може би най-доброто киберзвено в света. Той събира различни професионалисти - от хакери, през специалисти по обработка на масиви данни, експерти в изкуствения интелект и много други. Сигурно 90 процента от хората в него влизат съвсем млади, на 18. Учат се вътре. Средната възраст е някъде 21. Може би най-отличителната черта на целия отряд е настройката, че всичко е възможно да бъде направено. Независимо колко голяма е целта и дали наглед няма идея как да бъде постигната“, заяви бивш агент на киберотряда на „Мосад“ Коби Самоборски.

Няколко загинали и над 2500 ранени след експлозия на пейджъри на "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО)

От тайванската компания Gold Apollo, чието лого носят взривилите се устройства, посочиха още в сряда базираната в Будапеща фирма "Би Ей Си Консултинг" като производител на пейджърите. От унгарското правителство също подчертаха, че въпросното дружество е посредническо и няма производствена база в Унгария. От тайванската компания, чието лого носят пейджърите, твърдят обаче, че те са внесени от унгарска фирма.

"В Европа имаме агент, с когото си сътрудничим от три години. Той е представител за всички наши продукти. Те също така произвеждат пейджър, използвайки нашата марка. Плащат ни за използването на нашето лого, имаме готови договори, които можем да покажем. Нито един от компонентите в този продукт не ни принадлежи, нищо не е изнасяно от нас", категоричен е Шу Чин-Куан, създател и шеф на Gold Apollo. 

Междувременно, министърът на отбраната на Израел обяви "нова фаза във войната“ с акцент на север, където е границата с Ливан.

"Вярвам, че сме в началото на нов етап от войната и трябва да се адаптираме. Това важи за всички. Със сигурност за тези, които са във въздуха или контролират случващото се във въздуха, защото позицията тук е по-силна. Това не е "Хамас". Това е нещо друго и ние трябва да се подготвим. На първо място, центърът на тежестта се измества на север. Това означава, че преместваме ресурсите, силите и енергията си в северна посока. Не сме забравили заложниците, нито целите си на юг", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Освен, че представляват безпрецедентен удар по "Хизбула", атаките от последните дни предизвикаха истинска паника сред иначе свикналите с ужасите на войната жители на Ливан. Хората споделят, че са уплашени, но и гневни, заради невиждания мащаб на нападенията. Мнозинството ливанци си дават сметка вече, че няма електронно устройство, което да е безопасно.

"Не очаквах това, което се случи днес. Нещата се повтарят отново и отново. Тук имахме няколко устройства, за които вярвахме, че са 100% безопасни, но от предпазливост ги извадихме от магазина, защото се притесняваме. Хората се страхуват да говорят, защото не знаят какво всъщност се случва в тази страна. Това е нещо, което никога досега не се е случвало по света. Не сме го очаквали и не знаем за място, което да се е сблъсквало с подобна атака", твърди Мустафа Джемаа, собственик на магазин в Сидон, Ливан.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase