"Трябва да направим така, че сънародниците ни в чужбина да обмислят идеята, че може да имат добри доходи и перспективи в родината", подчерта Георги Ангелов

Повече от 1,5 милиона българи зад граница ще могат да упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Най-много наши сънародници живеят в Германия, но най-активни на вота са тези в Турция. Анализ на гласовете от чужбина в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS направи старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов, който е направил обширна разработка по темата.

„Това е един начин да потвърдим данните от статистиката, а именно колко българи гласуват в чужбина. Трябваше ни и друго потвърждение. И се оказа, че данните съвпадат”, заяви той.

По думите му в някои по-малки страни активността е по-голяма. „Но Люксембург е град държава. Там е по-лесно всеки да отиде до съседната улица и да гласува. Докато за големи държави като САЩ се налага понякога да се изминават хиляди километри, за да стигнат до изборната секция. Това обяснява разликата в данните между по-малките и по-големите държави”, каза Ангелов.

Стойнев: За да върнем избирателите, трябва да има дебати по политики

По думите му през последните години тенденцията показва, че броят на гласувалите в чужбина намалява. "Казваме, че в страната избирателната активност е ниска, но при сънародниците ни зад граница е супер ниска. Тоест хората, живеещи у нас, се интересуват повече от това кой ги управлява, което е логично. Живеещите в чужбина се интересуват по-скоро от това кой ще е кметът на Франкфурт или премиерът на Великобритания, на които разчитат, за да им подобрят живота”, подчерта той.

"Начинът да задържим интереса им във връзка с България е да направим така, че да разглеждат страната като реална алтернатива, където може да имат добри доходи и добър живот. Тоест, ако положим усилия за това да се връщат повече българи, тогава ще бъдат по-заинтересовани да гласуват на изборите. За мен изводът от това проучване е, че трябва да работим за обръщане на миграционната тенденция, а не за това те да си стоят там, но да гласуват на българските избори", категоричен е Ангелов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase