Той замени Йенс Столтенберг на поста генерален секретар

Марк Рюте застана днес официално начело на НАТО. На церемония в централата на Алианса в Брюксел бившият нидерландски премиер пое поста генерален секретар от Йенс Столтенберг.

Той ръководи организацията през последните десет години, белязани от руското нахлуване в Украйна. Очаква се Рюте да запази приоритетите на Столтенберг в отбранителния съюз, в който членуват 32 държави.

Столтенберг: Безразсъдната ядрена реторика на Путин да не възпира членовете на НАТО да помагат на Украйна

„Смятам, че най-големият риск ще бъде, ако президентът Путин спечели, защото тогава посланието ще бъде, че когато той използва военна сила, а и когато заплашва съюзниците от НАТО, той получава това, което иска. Това ще направи всички нас по-уязвими. Разбира се, ние следим отблизо какво прави Русия и много ясно сме предали на Москва, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води”, заяви Йенс Столтенберг. 

„Затова за мен е голяма чест да Ви последвам като генерален секретар и, така да се каже - да вляза във вашите големи обувки. И двамата вярваме, че силната трансатлантическа връзка е в основата на нашия съюз и мога да ви уверя, че ще направя всичко възможно, за да гарантирам, че тя ще остане стабилна”, заяви Марк Рюте.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase