"Въздушното пространство беше отворено, което е най-сигурният знак, че не се очакват атаки”, заяви Давид Леви

Заради ракетната атака вчера вечерта, в цял Израел прозвучаха сирени. Хората бяха призовани да се скрият в бомбоубежища.

„Нощта премина спокойно. Не е имало въздушни тревоги. Последната беше към 23:00 ч. във вторник. Въздушното пространство над Израел беше отворено за полети, което е най-сигурният знак, че не се очакват атаки”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” Давид Леви, българин, живеещ в Израел.

По думите му той пристигнал в Тел Авив с полет от България около обяд във вторник. „Самият полет беше отклонен, защото малко преди захода към летището имаше атака на „Хизбула”. Наложи се да заобиколим и да преминем през въздушното пространство на Йордания. Кацнахме с 30 минути закъснение”, заяви той.

Иран изстреля около 250 балистични ракети срещу Израел (ВИДЕО+СНИМКИ)

През целия ден получавал съобщения и инструкции от автоматичната система за оповестяване на опасност. „Имаме специална апликация на телефоните си. Информация се получава и през всички медии. Последната инструкция беше около 30 минути преди въздушната тревога и гласеше, че всички трябва да сме на разстояние от 2 до 3 минути от бомбоубежище. Аз самият бях в един супермаркет, когато зазвучаха сирените”, разказа още Леви.

„Имаше 25 човека. Хората не бяха в паника, много добре подготвени са, знаеха какво трябва да правят”, разказа още Давид Леви.

За сериозната подготовка разказва и българката Палома Ланцман, която повече от 20 години живее в Израел.


„Предупредиха ни за атака от Иран и ни предупредиха да бъдем в близостта до убежищата. Минута и половина има от сирената до падането на бомбата”, разказа Палома Ланцман.

Албена Бело чува предупрежденията от въздушните сирени у дома с децата.

„Влязохме с децата в бомбоубежището. Всяка къща има. Там прекарахме целите около 14 минути, които имаше сирени”, разказва Албена Бело.

Но тя е категорична, че с този звук не се свиква никога.

„Звуковете на войната не са приятни за никой”, каза Бело.  Въпреки това тя остава в Израел. „Ще се върна в България, когато аз реша, не когато някой друг реши”, казва тя.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Станимира Шикова