Това съобщение идва само ден след като Израел първа гo обяви

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар, архитект на трансграничните набези на групировката през 2023 г., които се превърнаха в най-смъртоносния ден в историята на Израел, е бил убит в сражение. Това заяви днес Халил ал Хая, заместник-ръководител на "Хамас" в Газа и главен преговарящ на групировката, предадоха световните агенции.

В изявление по телевизията Ал Хая потвърди позицията на палестинската въоръжена групировка, че израелските заложници, пленени при нападението на групировката срещу Израел на 7 октомври 2023 г., няма да бъдат освободени, докато не бъде прекратен огънят в продължаващата вече година война в Газа.

"Тези затворници няма да се върнат при вас преди края на агресията в Газа и изтеглянето от Газа“, каза той.

Израел съобщи, че лидерът на „Хамас“ е мъртъв

„Скърбим за великия лидер, за мъченическия брат Яхя Синуар, Абу Ибрахим. Затворниците няма да се върнат при вас преди края на агресията в Газа и изтеглянето от Газа“, заяви базираният в Катар официален представител на групировката.

По-рано днес ираелската армия потвърди официално, че лидерът на „Хамас“ Яхия Синуар е бил убит. Той е бил ликвидиран по време на рутинна операция на военните на Тел Авив. Военните са разполагали само с информация, че в сграда в град Рафа, южната част на Ивицата Газа, са се намирали бойци на „Хамас”, но не и, че сред тях е и самият лидер на групировката.

Редактор: Цветина Петкова