За съставянето на мнозинство ще са достатъчни ПП-ДБ, ГЕРБ и която и да е от останалите партии с поне 20 депутати, смята политологът

Най-вероятно на предстоящия предсрочен вот ще има по-ниска избирателна активност - между 2 и 2,1 млн. души ще гласуват. Почти сигурно е, че седем партии ще влязат в следващия парламент, осем са вероятни, а девет - възможни. Това каза в студиото на "Твоят ден" социологът Юлий Павлов.

По думите му 80 000 гласа ще бъдат достатъчни, за да осигурят мястото на една формация в 51-вото Народно събрание. "Чрез неавтономен вот този резултат не е трудно да се постигне. За съставянето на мнозинство ще са достатъчни ПП-ДБ, ГЕРБ и която ид а било от останалите с поне 20 депутати. Трипартийна коалиция ще е напълно възможна, но вече не във вид на "сглобка", а със споразумение", коментира социологът.

Доц. Стойчев: Еднакво приемлив премиер може да е университетски преподавател

Според него гласуването на местните избори е партийно, а хората не познават районните кметове. "Някои от избирателите не знаят дори имената на кметовете, гласува се по инерция", допълни той. 

Политологът Тончо Краевски също смята, че тенденцията е към падане на активността на парламентарни избори. "Ако активността е толкова ниска, че 70 000 гласа да са достатъчни за влизане в парламента, то тогава и 10 формации може да се озоват в НС. Увеличава се и възможността да се отиде на пореден предсрочен вот. Необичайно конструктивен тон се забелязва в тази кампания. Всеки предлага своя формула, а не се чертаят червени линии. Общо взето всички формации казват едно и също, което значи, че има шанс да си сътрудничат, вероятно в рамките на експертен кабинет", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова