Сабаленка свали Швьонтек от върха при жените

Най-добрият български тенисист при мъжете Григор Димитров се изкачи с една позиция в световната ранглиста и вече заема деветото място, измествайки от него Алекс де Минор от Австралия. Това стана ясно от актуализираната класация на ATP. Григор прогресира след достигането си до финала на тенис турнира в Стокхолм. В шведската столица българинът отстъпи в спора за трофея от американеца Томи Пол.

Тази седмица Димитров ще участва в австрийската столица Виена, където започва с мач срещу Джъджън Джан от Китай. 33-годишният българин има работа за вършене, ако иска да се класира за Финалите на осемте най-добри в Торино идния месец. Той е 11-и в ранглистата за тази година, на 520 точки от неговия добър приятел Андрей Рубльов, който е осми.

Григор Димитров загуби финала в Стокхолм

В челната десетка няма промени при мъжете. Яник Синер, който грабна умопомрачителните 6 млн. долара от демонстративния турнир Six Kings Slam в Саудитска Арабия, води убедително пред финалиста в Рияд Карлос Алкарас. В топ 10 са още Александър Зверев (3), Новак Джокович (4), Даниил Медведев (5), Тейлър Фриц (6), Рубльов (7) и Каспер Рууд (8).

При жените, първата ни ракета Виктория Томова остава на 49-а позиция. 51-вата Ребека Шрамкова от Словакия се изкачва с две места и е на 76 точки от Вики. Българката стартира отлично на турнира в Токио, където победи рускинята Вероника Кудерметова.

Да създадеш един от най-великите тенисисти: Говори чичото на Рафаел Надал (ВИДЕО)

Голямата промяна е на върха, където Арина Сабаленка свали Ига Швьонтек от първата позиция. Беларускинята, шампионка на „Аустрелиън Оупън“ и „Ю Ес Оупън“ тази година, е с 41 точки пред полякинята. Сабаленка за втори път в кариерата си е номер 1 при дамите. Любопитно е, че след „Уимбълдън“, който представителката на Беларус пропусна заради травма на рамото, Швьонтек водеше убедително с цели 4224 точки.

В топ 10 има само една промяна. Станалата шампионка в Нинбо, Китай Дария Касаткина прогресира с две места до номер 9. От десетката изпада американката Даниел Колинс. В нея продължават да бъдат Коко Гоф (3), Джесика Пегула (4), Елена Рибакина (5), Жасмин Паолини (6), Цинуън Джън (7), Ема Наваро (8) и Беатрис Хадад Мая (10).

Редактор: Камена Георгиева
Източник: БГНЕС