Тези 83% поскъпване не знам откъде са измислени, посочи той

Председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира скока в цената на маслото в Европа на годишна база. Информацията на „Ройтерс“ е за покачване с 83%. „Не знам откъде са измислени тези проценти, няма такъв скок и във всеки случай не е на годишна база. Информацията може да е от „Ройтерс“, но е преведена от някой българин. В крайна сметка това не е на база 2024 г. спрямо 2023 г. Може да е заета база от 2005 г., така е възможно да се получи такова разстояние. При нас на годишна база имаме 15% изменение, съответно има и по-малко производство в Европа“, заяви Иванов в ефира на преването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Маслото поскъпна заради недостиг на прясно мляко у нас и в Европа

„Ние сме много малък производител на масло. Има български компании, които правят висококачествено такова и то е значително по-евтино от това, което се афишира. Естествено създалата се паника състави ценови предложения, които са далеч от истината“, допълни той.

По думите му всяко нещо трябва да има морал и норма. „След като на пазара има аналог, който с близо 50% по-евтин и със същите качествени параметри, би трябвало хората да направят верния избор“, уточни Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева