Справка на МЗ за NOVA показва, че 53 здравни заведения са кандидатствали за отпускане на средства за реновации

При какви условия работят лекарите у нас? Голяма част от клиниките се нуждаят от спешен ремонт. Сред тях е и детското УНГ отделение към столичната болница „Царица Йоанна-ИСУЛ”. То е единственото подобно за Западна България и приема малки пациенти от цялата страна. Справка на Министерство на здравеопазването за NOVA показва, че от 61 лечебни заведения 53 са кандидатствали за отпускане на средства за ремонт.

Пари от ведомството са предвидили за 28 обекта на 20 болници.

Сред тях е и Детската хематология и онкология към ИСУЛ. За други отделения обаче, сред които това по УНГ -  лекарите сами трябва да положат усилия, за да подобрят поне малко условията за малките си пациенти.

Лекувана за вирусна инфекция, а всъщност с гной в ушите. Така вместо в родната Враца 4-годишната дъщеря на Таня става пациент на детското отделение в ИСУЛ. “Спя при детето на едно легло. Това са условията. Това предлагат!”, споделя Таня Любенова от Враца, майка на 4-годишно дете.

В стаята е и 6-годишният Димитър, чиято майка все пак има къде да легне. „Имаме бебешко легло, но пак е по-добре от нищо. В XXI век би трябвало да има поне тоалетна. Да не говорим за баня в стаята… има една, за която се излиза от отделението, но там температурата е 0 градуса вечерта”, разказва Мария Иванова, родител на 6-годишиня Димитър.

Така освен с диагнозата и лечението, малките пациенти свикват и с условията. „Няма почти никакви битови условия. Стаите не разполагат с баня и тоалетна, което не е лукс, а необходимост. Имаме нужда да бъдат закупени легла, които да са пригодени за по-малките деца. Да има част и къде родителят да легнат”, заяви Рени Наполеонова, старша медицинска сестра в Отделение по отоларингология в ИСУЛ.

Детското отделение на Врачанската болница временно спря да работи

Годишно през отделението минават около хиляда деца от цяла България. Леглата са само 11-сет. Разделени на два етажа. „Опитваме се по-тежките случаи да са ни в по-близките стая, защото ги посещаваме по-често. По-леките са на долните етажи, за да ходим по-рядко. Няма как наблюдението да е навсякъде”, твърди Недялка Гълъбова, медицинска сестра с над 50-годишен трудов стаж.

„Би било много по-добре самото отделение да бъде на едно ниво. Трябва да имаме и съвременна апаратура, която да е във връзка със стандартите!”, подчерта д-р Милена Миткова – специалист УНГ.

А докато чакат да съберат поне 50 хиляди лева за основен ремонт, персоналът сам запретнал ръкави за козметични промени. „В горната част – аз с двете санитарки боядисахме цялото отделение, когато започна пандемията. Но не стигат силите за цялостния ремонт. Нашето виждане е това място да стане малко по-цветно”, твърди старша сестра Наполеонова.

По пътя срещат и съмишленици. От Светия синод, които инициират кампания. „Неслучайно кампанията е „Деца рисуват за деца”. Защото тези деца, които са здрави и щастливи, могат чрез рисунките си да подпомогнат връстниците си, които са болни!”, посочва Пенка Христова – секретар на Културно-просветния отдел в Синода.

Всеки, който иска да подпомогне благородната инициатива, ще може да се включи в нея още на място, дарявайки средствата за избраната от него картина/икона в „Кутията на доброто”, намираща се на рецепцията на хотела.

Дарения могат да се правят и по банков път:

УниКредит Булбанк - клон София Батенберг
Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF 
Получател: Българска Патриаршия Св. Синод 
IBAN: BG74UNCR70001521462653 
Основание за плащане:  КАМПАНИЯ „ДЕЦА РИСУВАТ ЗА ДЕЦА“