За нарушението сигнализира потребител в социалните мрежи

Над 40 мотористи разораха и съсипаха пътеката в района на Национален парк „Рила”. За случилото се сигнализира потребител в социалните мрежи. Нарушението е от неделя и е поредното, с което се пристъпва забраната за каране на превозни средства и АТВ-та. За престъплението са уведомени и органите на реда. Сигналът е подаден чрез националната система 112. 

Дрон с камера следи за къпещи се туристи в Рилските езера

„Става въпрос за три отделни организирани групи, които са се събрали в района на Пазар дере и започнали бързо придвижване. Вече имаме имена и снимки на някои от извършителите. Ще предприемем мерки по издирването им, за да им бъдат съставени актове. Санкцията е от 500 до 5000 лв., като в подобни случаи се налага най-солената глоба”, обясни в ефира на „Здравей, България” директорът на парка Красимир Андонов.

По думите му при подобни действия се нарушава повърхностният почвен слой, потъпкват се защитени видове растения и настъпва ерозия.

От началото на 2024 г. едно от най-честите нарушения на територията на парка е именно нерегламентираното движение на моторни превозни средства, в частност - кросови мотори. Нарушителите се движат в големи групи, преминават с висока скорост по трудно достъпни терени и почти винаги отказват да спрат за проверка от служителите на парковата охрана и контрол. 

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Габриела Винарова