С тях е имало и трети човек, който е скочил с парапланер и не е пострадал

Двама парашутисти са скочили от балон с топъл въздух и, вероятно поради проблем с екипировката, са паднали край Ботевград. Единият е загинал на място, а другият е сериозно пострадал, съобщиха за NOVA от Спешна помощ.

Парашутисти паднаха върху кола в Софийско (ВИДЕО)

С тях е имало и още двама души - човек, който е скочил с парапланер и не е пострадал, както и още един, който е останал на балона. Сигналът за инцидента е получен в 9,12 ч. в сряда сутринта. Парашутистите са паднали в нива между селата Литаково и Новачене. Пострадалият е на 37 години. Транспортиран е в УМБАЛ "Света Анна" в тежко състояние, с опасност за живота. Има травми на лумбални прешелени и е пренасочен към реанимацията на болницата.

Причините за тежкия инцидент се изясняват. От полицията съобщиха, че метеорологичната обстановка не е била подходяща за скачане с парашут, тъй като е нямало добра видимост заради гъста мъгла. Лошите атмосферни условия попречили на навременното отваряне на парашутите.

Според кмета на Литаково Пешо Младенов балонът, от който са скочили, често се реел из небето над селото. "Сутринта беше много мъгливо, не беше подходящо за полети. Вероятно затова се е стигнало до нещастния край", посочи той. 

Окръжна прокуратура – София е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента с двамата парашутисти.  На мястото на инцидента е изпратен екип от следователи от следствения отдел, заедно с експерт в областта. Започнал е оглед на местопроизшествието.

Окръжният прокурор на София Наталия Николова уточни, че досъдебното производство е образувано за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност.