Бившият заместник външен министър и проф. Румен Кънчев с коментар на темата

Информацията от Южна Корея, че Северна Корея е изпратила войски в Русия и срещата в БРИКС коментираха бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев и експертът по сигурност проф. Румен Кънчев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Керемедчиев каза, че не бива да се подценява информация, която идва от Южна Корея. Той посочи, че в Украйна има и ирански войски – специални части, които участват в операциите. „Русия не желае да започне мащабна мобилизация на още военнослужещи, защото това ще доведе до социално напрежение в страната. Така че всяка подкрепа ще подпомогне настъпателните действия, които води руската армия“, обясни той. И допълни, че не очаква да има огромни подразделения на севернокорейски военнослужещи.

„Северна Корея не може да изпрати 15 000 войници. Това е една дивизия. Кой ще я командва? Путин имаше сериозен проблем с Пригожин и той беше между командванията. Командирите на Пригожин не искаха да бъдат подчинени на общото командване на Министерството на отбраната. Тогава въпросът се реши като назначиха генерал Герасимов“, обясни Кънчев.

Северна Корея: Не изпращаме войски на Москва за войната в Украйна

По темата за БРИКС Керемедчиев каза, че „голямата новина е опитът за започване на първата световна финансова война на БРИКС срещу САЩ и Европа“.

Проф. Кънчев посочи, че общият годишен вътрешен продукт на страните, учредили БРИКС, е 28,5 трилиона - толкова, колкото е БВП на страните от ЕС. САЩ имат 27,5 трилиона годишен БВП, поясни той. И допълни, че икономиката на БРИКС притежава дял от световната - около 28%. „По икономически показатели БРИКС не може да се сравнява със САЩ, Япония, Южна Корея, с развитите европейски държави“, обясни той. И допълни, че новите държави в БРИКС са бедни.

Целият разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова