Шофьорът, който „прелетя“ над спирка, получи 200 лв. глоба

С глоба от 200 лева ще се размине шофьорът на колата, помела спирка в София. Това каза комисар Николай Крушарски, началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР. При зрелищната катастрофа колата „прелетя“ над трамвайна спирка на бул. „България“. „Водачът е санкциониран за това, че неправилно е контролирал автомобила, което е довело до ПТП. Първопричината за този инцидент е разсейване. Най-вероятно той е използвал мобилно устройство и това действие е било съчетано с превишена скорост. Съвкупността от двете нарушения е довела до този инцидент. Би следвало наказателното постановление, което ще получи, да бъде за санкция от 200 лева“, поясни в четвъртък Крушарски.

„От това, което виждаме на кадрите, смятам, че съществуват данни за извършено престъпление и би следвало прокуратурата да се самосезира, да се извърши разследване, да се изготвят съответните експертизи и да се прецени налице ли е престъпление“, каза адвокатът Силвия Петкова в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

200 лв. глоба за шофьора на колата, прелетяла над спирка на бул. „България”

„Нямаме данни какво точно е нарушението, а в крайна сметка санкцията се решава според това. От това, което виждаме, може да се касае за нарушаване и на правилата за движение с допускане, че може да се застраши животът на останалите“, заяви адвокатът и уточни, че в случая компетентните органи са преценили, че нарушението е административно, а такова се наказва единствено с глоба. Според Петкова обаче има данни за извършено престъпление и именно затова държавното обвинение следва да се самосезира.

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи прокуратурата трябва да се задейства. „Имаме състав в Наказателния кодекс, който казва, че при причиняване на материални щети и ПТП се носи наказателна отговорност“, уточни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева