Очаква се новият парламент да е 9-партиен

ГЕРБ-СДС печели предсрочния парламентарен вот. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” към 19.00 ч. и „Тренд” - към 20.00 ч., направени и финансирани по поръчка на NOVA. В оспорвана битка за второто място влизат ПП-ДБ и „Възраждане”. В 51-вото Народно събрание най-вероятно ще има депутати от девет партии.

В централата на ГЕРБ-СДС влязоха някои от представителите на коалицията, след новината, че по предварителни данни тя е първа политическа сила в 51-вото Народно събрание.

Тенденцията от последните няколко вота е партията на Бойко Борисов да не коментира изборите, преди да излязат окончателните резултати от Централната избирателна комисия.

По информация на NOVA лидерите на коалицията ПП-ДБ са пристигнали в централата на "Кърниградска". Предполага се, че ще изчакат официалните резултати на ЦИК преди да дадат изявление. Вече бе дадена заявка, че са готови да преговарят за кабинет, но не с всички, и ще искат равноотдалечен премиер. 

EXIT POLL: Първи резултати от парламентарния вот

Екип на NOVA е и пред централата на „Възраждане”, но и от там няма коментар. Предварителните разчети сочат 35-36 представители от страна на „Възраждане” в новия парламент. Това връща партията на нивото от октомври 2022 г. Очакват се обаче окончателните резултати.

Няма яснота къде се е събрала фракцията на „Движение за права и свободи-Ново начало“, за да коментират изборните резултати. През последните дни те запазиха мълчание, като днес медиите бяха уведомени с прессъобщение за вота на председателя на ДПС Делян Пеевски. Все още не е ясно дали предстоят изявления.

„Алианс за права и свободи” също все още няма отзиви след първите резултати от вота. В изявлението след като упражни гласа си сутринта, Ахмед Доган не даде категоричен отговор дали движението би се коалирало с някоя формация и ако да, с коя. 

9-партиен парламент: По колко депутати ще имат формациите в 51-вото НС

Председателят на коалицията „БСП – Обединена левица“ Атанас Зафиров по-рано днес заяви, че именно от БСП е тръгнала идеята за експертни кабинети и за правителства с равноотдалечен премиер. Но до момента от „Позитано“ №20 няма коментар.

Минути след обявяването на резултатите от екзитпол пред централата на „Има такъв народ” няма активност, но малко по-късно след края на изборния ден се очакват партийните коментари за първите резултати от вота. Заявката на партията е, че би подкрепила само експертен кабинет като изход от политическата криза.