В Пловдив предаването на книжата се забави заради запалил се автобус

По-малко грешки в протоколите и спокойно протичане на изборната нощ отчетоха на много места в страната. Едва 13 районни избирателни комисии са успели да предадат изборните си книжа. Първенците на този вот от 25-и район в София пристигнаха в ЦИК още в 9 ч. сутринта, а най-бързо дошлите от страната се похвалиха с минимален брой грешки при преброяването. Не липсваха обаче и куриози.

„Протоколите бяха много добре попълнени, в 3:20 ч. приключихме приемането на последния. Изпълнихме указанието на ЦИК, спряхме замените в съботния ден. В неделния ден сме осигурявали само смени в СИК-овете, доколкото да ги окомплектоваме да могат да работят в пълен състав“, заяви председателят РИК в Пловдив-област Янко Радунчев. 

В Пловдив предаването на книжата се забави заради запалил се автобус, с който трябвало да бъдат извозени членове на комисии от Асеновград. Пострадали хора и унищожени книжа няма.

Резултати при 99.71% обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ-СДС печели вота, МЕЧ е новата партия в НС

А заради масово отваряне на чували с бюлетини и протоколи беше сезирана и ЦИК.
"Няма предвидена санкция за такова действие, затова и не сме провели административно - наказателни производства. Уверявам ви, това по никакъв начин не може да се отрази на изборния резултат", посочи Калоян Сухоруков, председател на 16 РИК - Пловдив.

В Бургас, заради забравена страница от протокол, секционната комисия се върна до Малко Търново. Проблем било отчитането на машинния вот, тъй като не било ясно как и къде се записват дефектните разписки от устройствата.

В Монтана пък липсата на една бюлетина доведе почти до отчаяние членовете на комисията.
"Ще хвърляме боб, ще ходим при човек, който гледа на кафе и дано я намерим", посочи секретарят на секция в Берковица Спас Първанов. В крайна сметка се оказало, че протоколът бил сгрешен и затова сметките не излизали.

Пет районни избирателни комисии са предали протоколите в ЦИК

В Благоевград пък вотът мина под знака на сменените членове на комисии - над 3000 за цялата област, отчетоха от Районната избирателна комисия.

"Все още търся обяснение какво наложи партиите да бъдат така безотговорни и да извършват толкова замени на членове. Всеки втори протокол беше грешен", каза председателят на РИК - Благоевград Мартин Бусаров.

През целия ден от комисията са давали указания на отделните СИК заради липсата на време за обучение.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК