Снимка: iStock
Това хранене съчетава най-доброто от закуската и обяда
Брънчът е ястие, което в последните години набира значителна популярност и в България. Този уникален формат на хранене съчетава най-доброто от закуската и обяда, за да може хората да се срещнат със свои близки и приятели и да се насладят на вкусна храна и добри напитки - нито прекалено рано сутринта, нито след преминаването на времето за обяд. Като столица на България, София е най-урбанизирания и модерен град, където всички видове тренодве набират популярност първоначално. Така, брънч в София е възможен във всички заведения в града, но само най-добрите предлагат истинки приятно изживяване.
Какво е брънч?
Но какво е брънч? Нека започнем с малко от историята на така модерното междинно хранене.
Брънчът бива споменат за пръв път във Великобритания през XIX век. Идеята за ястие, което е леко и човек може да му се наслади през уикенда в една неформална среда, бързо набира популярност сред по-висшите класи в столицата Лондон, но разцветът му се случва в САЩ през 50-те години на XX век. Средните класи най-добре приемат появата на новото модерно начинание и така то става все по-популярно.
Брънч буквално означава закуска и обяд, смесени в едно. Тази комбинация от хранения се сервира обикновено в периода между 10 и 14 часа. Брънчът позволява да изберете както ястие, което се счита за закуска, така и ястие, което се счита за обяд, и да ги комбинирате с кафе или алкохолна напитка.
Защо брънчът стана толкова популярен?
Популярността на брънча се дължи на два главни действащи фактора, които правят огромно впечатление.
Закуска и обяд в едно
Брънчът е идеалното удобство, което събира в едно закуска и обяд. Той премахва така наречените социални бариери, които дават предпоставки, че на закуска се консумират, например, яйца и кафе, а на обяд основно и чаша вино. Разбира се, това са просто примери, но те не важат за брънча. Когато изберете брънч, можете да поръчате различни комбинации от храни и напитки, които са изцяло по Ваше желание.
Брънчът в социалните мрежи
Разбира се, брънчът става популярен и благодарение на социалните мрежи. В тях, известни личности и инфлуенсъри, популяризират брънча, като показват в кои заведения се хранят и какви ястия предпочитат за брънч. По този начин, всички останали хора се повлияват от новия тренд и така брънчът придобива огромна популярност.
Традиционни брънч ястия и напитки
Традиционните брънч ястия могат да включват както компоненти от закуската, така и такива от обяда. Например, можете да поръчате анлийска закуска, яйца бенедикт, гофрети или палачинки, а също така можете да заложите на бургер, рибай стек от блек ангъс без кост, лаврак с билки или гриловани зеленчуци със сос винегрет.
Напитките, които можете да изберете по време на брънч са безкрай. Например, ако сте почитатели на кафето, можете да изберете напитка, която да го включва като съставка или пък чисто еспресо. Ако е уикенд и обичате да разнообразявате деня си, можете да изберете чаша просеко или пък осевжаващ коктейл, които да събудят сетивата ви, но и да разтоварят ума от всекидневните задачи.
Брънч в София: Как да открием най-добрите места?
Брънчът е повече от храна и питиета в часовете от 10 до 14 часа. Брънчът е преживяване, което споделяме с близки и приятели. В София, брънч културата се развива с бързи темпове, като добрите заведения предлагат уютна атмосфера и подходящи ястия и напитки, които да споделите с хората около вас.
Ако все още не сте опитали брънч, то не губете време. Намерете своето място за брънч в София и не се колебайте да опитате нови комбинации и да си поръчате виното, което винаги сте искали да изпиете по обяд или пък палачинките, които са прекалено калорични. Насладете се на вкусовете и спокойствието и обърнете внимание на важните неща!
Редактор: Калина Петкова