Здрав сън в здраво тяло

Здравият сън е природното лекарство, които ни държи в кондиция през деня

Хубавият, дълбок сън е едно от най-благотворните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Здравият сън е природното лекарство, които ни държи в кондиция през деня и ни позволява ни да прескочим предизвикателствата, с които животът се опитва да ни спъне всеки ден.

Сънят помага на ума ни да се отърси от напрежението и да роди работещи решения за проблемите, които ни тревожат, и дава възможност на тялото ни да ни служи в какви ли не условия, неотменно, безотказно, в продължение на години. Да лягаме, да ставаме, да обичаме, да разлюбваме, да раждаме и гледаме деца, да работим, да пътуваме, да си обуваме и събуваме обувките, да измисляме стратегии и да се радваме на живота...

Но какво става, когато тази най-важна подробност за нашето душевно и физическо добруване започне да ни се изплъзва? Какво се случва, когато вместо да потънем в блажен сън, започнем да се мятаме неспокойно с часове и да будуваме въпреки изтощителната умора, превзела клетките ни?

Случват се няколко неща - тялото ни започва да боледува, а с него – и ума ни. Връхлитат ни състояния, за които не сме подозирали, че съществуват, ставаме раздразнителни и сприхави, и сякаш всеки вирус, който мине покрай нас, решава да ни се залепи за дълго време.

Лишаването на сън, особено дългосрочно, е изключително пагубно за здравето ни. Ето какво се случва с нас, когато продължително време не си доспиваме, и защо трябва да вземем мерки за възстановяване на нормалния сън час по-скоро.

Раздразнителност, проблеми с паметта – липсата на сън пречи на мозъка да произвежда връзките (невроните), които обработват новата информация и ви помагат да я запомните. Неслучайно недоспалите хора все забравят нещо и са изключително сприхави. Лишаването от сън има отношение и към способността ни за ясна мисъл и взимане на решение. Да чувстваш мозъка си като „в мъгла“ е обичайно състояние, когато не сме спали добре дълго време. Честите смени на настроенията са също чест ефект от недоспиването.

Имунен срив – да, не нещо друго, а именно липсата на сън често ни докарва до леглото с грип или някой вирус. Стресът и напрежението, които често водят до безсъние, а също така са и резултат от безсънието, повишават нивата на хормона кортизол, а неговите високи нива често са причина да сте бодри вечер и да се чувствате изцедени сутрин. Дългосрочното недоспиване може да ви доведе и до отключването на хронични болести, като диабет например.

Ниско либидо и високо кръвно – вместо да е обратното. И затова е виновна липсата на качествен сън, така че, ако усетите, че желанието ви за секс намалява, а кръвното ви се повишава – помислете си по колко часа на нощ спите в последно време. Вероятно не са много!

Повишаване на теглото и проблеми с храносмилането – безсънието вкарва тялото ни в режим на оцеляване, а когато тялото оцелява, то трупа запаси от мазнини. Хормонът кортизол отново играе роля тук – колкото по-високи са нивата на кортизол, толкова по-вероятно е да качвате тегло. Нивата на хормоните лептин и грелин, които подават сигнал до мозъка ни, когато сме се нахранили, също започват да гонят различни граници, което нанася куп поражения на храносмилането и теглото ни.

Ако лишаването от сън продължи твърде дълго, е напълно възможно да започнете да получавате... халюцинации – да виждате или чувате неща, които не съществуват. Безсънието носи риск и за психическото ви състояние – възможно да станете твърде имбулсивни, безраздъни, нетърпеливи, да ви споходи параноя, депресия или дори по-тежко състояние.

Ако се лишавате от сън твърде дълго или страдате от безсъние с неясен произход, е редно да вземете мерки, при това – максимално бързо. Посъветвайте се с лекар кои са най-добрите методи за справяне с проблема и потърсете източника на стрес, който вероятно стои в основата на безсънието, и започнете да се грижите за себе си, тялото си и ума си, давайки им най-доброто, от което имат нужда, за да са здрави – здравия сън.

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.