Напълняването е свързано с... некачествения сън

Как да се справим?

Когато започнем да трупаме тегло и да не се побираме в старите си дънки, първото, което ни хрумва, е ... ДИЕТА. Спешна диета! Никакви въглехидрати, повече марули и репички, и тук-таме малко риба. Само че каква е изненадата ни, когато диетата не само че не дава резултат, ами и сякаш още повече започваме да качваме.

Откога въздухът има калории и как се оказва така, че хем не ядем, хем дебелеем, пък и сме толкова, толкова уморени?

Всъщност, няма нищо невероятно в така описаната ситуация, ако към всичко от изброеното добавим и липсата на сън или некачественият, накъсан, нервен сън.

Как изглежда ситуацията за тялото и мозъка ви, когато не спите?

Вместо да позволявате на тялото да се зареди с енергия, да преработи храната, с която се го заредили, да отпочине, да балансира хормоните и да се събуди готово да ви избута през живота още един ден, вие го лишавате от всичко това и го поставяте в състояние на оцеляване. Лишаването от сън, особено продължителното, е едно от най-опасните за здравето неща, които си причиняваме несъзнателно.

Често, успоредно с другите негативни ефекти от безсънието, се появява и проблем с теглото. Неусетно започваме да качваме килограми, дори и да не сме променяли драстично хранителния си режим. Ядат ни се повече въглехидрати, по-студено ни е, нервни сме и сякаш само храната ни успокоява... временно. А и ни държи будни през деня, когато изведнъж ужасно ни се доспива.

Доказано е, че липсата на сън води до напълняване и това вече е добре известен факт. Една от причините е в това, че безсънието се отразява на метаболизма, както и на два хормона – лептин и грелин, които, когато са в нормални нива, подават навреме сигнали до мозъка ни, че сме се нахранили. Когато обаче нивата им са нарушени заради безсънието, се оказва, че нямаме спирачки за храната, която поглъщаме – изглежда все сме гладни и то все за тестени и сладки неща.

Другата причина се крие в умората ни през деня, която ни прави неспособни да се движим, да сме физически активни и да изразходваме енергията, набавена от храната. В добавка към всичко това, безсънието води до покачване на нивата на хормона на стреса – кортизол, а той, от своя страна, допринася за трупането на мазнини, особено около корема.

Как да се справим?

Като начало, направете си анализ колко часа на денонощие спите. Ако е по-малко от 7-8, при това дългосрочно, значи имате проблем. Качеството на съня също е от значение – едно е да спите дълбоко и непробудно, друго е да се въртите като риба на сухо и да се будите на всеки кръгъл час. Ако вече знаете, че имате проблем със съня, много е вероятно тогава именно той да е причина и за необяснимото качване на килограми.

Променете режима си на лягане, хранене, движение през деня. Потърсете източника на стрес, който ви лишава от сън вечер. Яжте повече зеленчуци, пийте вода, не консумирайте кафе и кофеинови напитки следобед и задължително зарежете навика да цъкате в телефона си всяка вечер в леглото – тези устройства, макар и неусетно, се отразяват пагубно на способността ни да заспиваме.

Спете в по-хладна стая и гледайте да е тъмна – от антични времена хората са спели по пещери, и на тъмно, и до ден-днешен мозъкът и тялото ни се нуждаят от тъмнина и тишина, за да почиват качествено.

Ако проблемът с безсънието се задълбочи и започне да се отразява пагубно на здравето и кондицията ви, вземете мерки и се обърнете към лекар, защото може да се окаже, че проблемът с теглото е най-малкият от всички проблеми, причинени от безсънието. А, разбира се, когато успеете да си върнете качествения, хубав, дълбок сън, той ще се погрижи за това тялото ви отново да се върне във форма – като ви дари с енергия да се движите и да се грижите за себе си, така че онези стари дънки отново да влязат в употреба!

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.