Оптимистите спят по-добре от песимистите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хората с позитивна нагласа се радват на по-качествен сън

Ако сте сред хората, които смятат чашата за наполовина празна, вероятно и не спите добре, предаде БТА. 
Проучването на специалисти от университета на Илинойс, обхванало над 3500 души на възраст между 32 и 51 години, показва, че хората с позитивна нагласа се радват на по-качествен сън през нощта. 
За целите на изследването участниците първо са били преценени като оптимисти или песимисти, след което е проучено и качеството на съня им.

Защо не бива да спим с крака към вратата?

Специалистите са установили, че хората с позитивна нагласа е по-вероятно да си набавят между шест и девет часа сън през нощта. Оптимистите освен това по-рядко проявяват признаци на безсъние и по-рядко се чувстват изморени през деня. 
Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите спят по-добре. Сред възможните обяснения е, че те се справят по-успешно със стреса, който се явява потискащ съня фактор. Същевременно песимистите могат да прекарат часове, мятайки се будни в леглото заради стресови събития.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.