Кратката дрямка през деня успешно бори инсулти и инфаркти

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Честият и продължителен дневен сън обаче не е полезен

Краткият дневен сън един или два пъти в седмицата намалява риска от инсулт или инфаркт наполовина, предаде БГНЕС.

Група изследователи от Лозанския университет в течение на 8 години са наблюдавали 3262 пациенти на възраст от 35 до 75 години. В началото на наблюдението никой от тях не е имал проблем със сърцето, но през следващите години на тях са им диагностицирани сърдечно-съдови заболявания, които са причинявали дори смърт.

Следобедният сън през уикенда е полезен за сърцето

Учените внимателно са анализирали начина на живот, който са водели пациентите, отчитайки също така допълнителни фактори като пол, възраст, тегло, наследствена предразположеност към различни болести и вредни привички.

Те са установили, че тези, които са дремвали за кратко през деня един-два пъти седмично, по-рядко имат инсулт или инфаркт. При това става дума именно за кратък сън – около 30 минути. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.