Избори 2016

Очаквайте скоро

Александър Томов

Александър Томов

Александър Томов

Бюлетина № 10  

Александър Трифонов Томов, роден на 27.04.1954 г. - кандидат за президент

Радослав Йорданов Радославов, роден на 11.07.1956 г. - кандидат за вицепрезидент

Издигнати от БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ - ЕВРОЛЕВИЦА

БЛИЦ ВЪПРОСИ КЪМ АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ:

Кой сте Вие?

Българин. Български корени от началото на 19 век. Професор в СУ „Климент Охридски” , автор на седем книги и над сто публикации. Бивш вицепремиер на България  - 1990,1991г. Основател на партия „Българска социалдемокрация –Евролевица”. Женен с три деца.

Най-значимото Ви постижение?

Съдбата ме направи един от идеолозите на новата българска Конституция. Участвал съм в разработването на близо 30 закона, главно в икономическата област – от указ 56 до законопроекта за минималното почасово заплащане.

Вече 25 год. успявам да подържам независимо съществуване на Българската социалдемокрация въпреки  репресиите и постоянния натиск, който беше оказван спрямо мен.

По моя инициатива и разработки са реализирани многомилиардни инвестиции в България – от „Видима Идеал” през ‘90-‘93 г. до фамилията Митал и инвестициите в „Кремиковци”.

Шампионската титла на ЦСКА за 2008г.

Разработката и публикацията на теорията за държавната регулация на икономиката.

Най-големият Ви провал?

През 2001 г. не оцених силата на Симеон Сакскобурготски , Евролевицата загуби парламентарното си представителство, което приемам за много голям провал. После последваха репресиите...  

Коя книга е на нощното Ви шкафче в момента?

Пол Мейсън - „Посткапитализмът”.

Кога плакахте за последен път? Защо?

Не плача, просълзявам се, когато се сблъсквам с тежка несправедливост. Последният път беше, когато няколко лица, подкрепени от сегашния премиер, фалираха ЦСКА и  нанесоха огромни вреди на клуба и на мен самия.

С какъв транспорт ходите на работа?

С автомобил, друг вариант нямам предвид мястото където живея.

Какъв е месечният Ви доход?

1300 -1400 лв. като професор в СУ „Св. Климент Охридски”. По-големи средства получавам от инвестиционни проекти, но те нямат постоянен характер.

Колко струва най-скъпата Ви вещ?

Часовник „Омега” - около 2000 лв., подарък от дъщерите ми по случай петдесетгодишния ми юбилей.

Имате ли кредити?

Никога не съм ползвал лични кредити и не смятам да ползвам.

Какво Ви липсва?

 Държавата, която да дава сигурност на мен и моето семейство и която ме кара да се срамувам от действията на първите лица в държавата.

С коя историческа или популярна личност бихте се сравнили?

С никоя, аз съм Александър Томов и искам да имам собствена светлина.

Русия или Щатите?

Пред България не стои такава дилема, поне в близките десетилетия. България е член на ЕС и тъй като отбранителната система на Европа е свързана с НАТО, ние закономерно сме част от евроатлантическия алианс. Що се отнася до Русия, отношенията с нея са на незаслужено ниско ниво, поради глупостта и ниската геополитическата култура на редица премиери на България. Комплексите към Русия трябва да останат в миналото. В това отношение има много, много да се прави.

Ляво или дясно?

Написах вече няколко книги, в които обосновавам, че модерната държава се изгражда върху това, което наричам  „нов идеен синтез”.

Много или малко?

Много.

Черно или Бяло...море?

Не разбирам въпроса. Дали става въпрос за геополитика или за почивка?

"Со кротце, со благо" или "со малко кютек"?

От времето на Ляпчев е минал почти век, сега няма нужда въобще от „кютек” , а от правила и закони за всички, така е по-лесно и по-приятно.

Винету или Борис Морев?

Борис Морев.