Избори 2016

Очаквайте скоро

Николай Банев

Николай Банев

Николай Банев

Бюлетина № 23  

Николай Йорданов Банев, роден на 16.08.1959 г. - кандидат за президент

Сали Шабан Ибрям, роден на 13.12.1945 г. - кандидат за вицепрезидент

Издигнати от Инициативен комитет

БЛИЦ ВЪПРОСИ КЪМ НИКОЛАЙ БАНЕВ:

Кой сте Вие?

Един „наивник на средна възраст”, който все още вярва горещо,че може да победи злото с добро

Най-значимото Ви постижение?

Това, че до ден-днешен парите за мен са били и са възможност за развитие на бизнес, на стандарт, на спомоществователство, а не цел на живота ми.

Най-големият Ви провал?

Прекалената управленска свобода, която позволих на стотиците мениджъри в предприятията на АКБ КОРПОРАЦИЯ. Тази свобода, носеща успехи в либералните общества, се оказа невъзможна за блогоправене в корумпираната и крадлива макросреда, в която живеем.

Коя книга е на нощното Ви шкафче в момента?

„Ще се разпадне ли Европейският съюз” - пресен сборник научни статии на наши автори.

Кога плакахте за последен път? Защо?

Снощи, скришом се просълзих от красивата глъч на трите ми невръстни умни и палави деца, играещи във възстановената част на опожарения си дом...

С какъв транспорт ходите на работа?

С 10-годишен „Ровър” - в „богатите витошки квартали” на София през зимата, с ниска машинка няма как да се прибереш вкъщи.

Какъв е месечният Ви доход?

В различните години - различен. През миналата беше малко над 10 000 лв.

Колко струва най-скъпата Ви вещ?

Нямам прекалено скъпи лични вещи. А и в последните неразкрити пожари в Русалка, на Витоша 103 в София, където сега се помещава Предизборният ни щаб и над Киноцентъра, изгоряха доста. Най-скъпата от тях е едно от двете най-красиви и ценни платна – така наречените „Йерусалимки”в България - подарък преди 20 години от Антон Дончев, на когото пък я бяха подарили в Йерусалим. Дано да може да се възстанови  след обгарянето...

Имате ли кредити?

Не. Нито лични, нито за бизнес. А ако не знаете - системата, която управлявам, е в „тайния забранителен списък” за кредитиране от българските банки. Така че и всички свързани с мен лица нямат кредити.

Какво Ви липсва?

Липсват ми много неща, но най-вече демокрацията, плурализмът, сигурността да правиш нещо в нормална институционална, бизнес и обществена среда.

С коя историческа или популярна личност бихте се сравнили?

С никоя. Всеки има своя път и своята съдба - всеки човек на тази планета.

Русия или Щатите?

И двете. Прекаленото фамилиарничене с Великите сили води винаги до провал във външната политика на страна в толкова взривоопасен регион като България. Но лично на мен Русия ми е по-близка.

Ляво или дясно?

Такива понятия след четвърт век т.н. „политически преход”в България съществуват предимно на теория. Лявото и дясното толкова са се размили, а техните трибуни са толкова омаскарени, че в българската политическа реалност тези дефиниции са мит.

Много или малко?

„Лучше меньше да лучше”... (който може, да го разчете).

Черно или Бяло... море?

Черно, Северно, но топло, невероятно – Русалка!

"Со кротце, со благо" или "со малко кютек"?

Никога не вдигай ръка на ближния си. Иначе от неговата или друга, близка нему ръка, ще умреш. Това не разбраха нашите мутри за четвърт век...

Винету или Борис Морев?

Интелектуален оргазъм е да съчетаеш Винету и Борис Морев - браво за въпроса!!! Извън времето и пространството - Бойко съчета двата образа и ни запрати в нафталина на литературните сравнения...