Нели Монеджикова

Нели Монеджикова

Евдокия през очите на Нели Монеджикова

Моята героиня носи гордото име “Евдокия”. То я описва добре като характер – горда, строга, властна, контролираща, има нещо царствено в нея. Евдокия е майка на Елена, тъща на Пламен и баба на Сашко. Цялото семейство живее в нейния апартамент, а тя самата е вдовица. Навремето е била омъжена за руснак, от където идва и фамилията “Кудрявцева”. Съпругът й я изоставил с бебе на ръце заради по-млада жена. Така тя губи вярата си в мъжете и се посвещава единствено на родителската роля.

С годините Евдокия изгражда твърдата позиция, че любовта не е толкова важна колкото кариерата и умението да се оправяш сам в живота. Затова строго държи на образованието. Възпитала е в тези ценности дъщеря си, опитва да ги наложи и на Сашко, но там среща отпор. Внучето е единствената й слабост. Зад доминиращата й същност се крие една препатила, ранима жена, която иска да й бъде доказано, че любовта съществува. И че не всички мъже са еднакви.

Двете си приличаме по умението да обичаме и подкрепяме децата си, държим изключително много на семейството. Силни майки сме - това също ни обединява. Имаме силата да преминаваме през самотата и проблемите, без да хленчим и без да се огъваме пред трудностите. Наистина харесвам привързаността на Евдокия към семейството, желанието да помага с каквото може в живота на детето си. Но тя преминава границата и прекалява с изискващата си обич, със строгите си правила. Просто е свръх амбициозна.

Дразни ме в Евдокия нетактичността й, както и неразбирането, че всъщност пречи на Елена, вместо да й помага. Тя е човек, който не може да се справи с огромната си жажда за контрол, няма мярка в дадени моменти. Много обича дъщеря си, но й няма доверие, че сама може да управлява своя живот. Евдокия ми е интересна като образ именно със своите грешки, със своя път. Ще видим, дали ще намери сили да се смири и то запазвайки духа си.

Сигурно е едно - по време на лятната почивка моята героиня най-сетне попада в капана на любовта. Въпрос на осъзнаване е, дали тя ще може да го оцени и има ли шанс любовта след толкова разочарования във времето?