Алекс Иванов

Алекс Иванов

Мартин през очите на Алекс Иванов

Мартин е много интересен образ. Див, свободен, силен характер, запален къмпингар и еко активист. Мисленето на моя герой е повлияно от идеята „назад към природата“, няма капка суета в него.

Родителите на Мартин са емигрирали в Щатите, когато той е бил на две години. Завършил е биология и екология в американски университет. В момента разработва дипломния си проект, свързан с опазването на биоразнообразието по Черноморието. Поради тази причина лятото се е върнал в България, където среща други съмишленици за своята еко кауза. Чувства се добре у нас, обича българската природа и усеща корените си тук, независимо, че родителите му живеят толкова далече.

Мартин е човекът с идеите и вярата, че можем да постигнем много, ако всеки от нас се научи да действа стъпка по стъпка. Харесва ми, че е възторжен идеалист, влюбен до фанатизъм в своята кауза. Готов е да мине дори през багер, но да спре бетонирането на поредния красив български плаж. Но, като се замисля, постигнал е по-голяма хармония със себе си, в сравнение с мен. Винаги първо опитва всичко по възпитания и законен начин, така го е научила системата в Америка. Докато аз съм един малко по-нехармоничен балкански субект. Възхищавам се, че неговият идеализъм и любовта му към природата поставят общата кауза пред собственото му “Аз”.

Марто има сърце да обича, но не показва чувствата си пред всеки. Приличаме си по много неща, но най-вече по това, че и двамата по свой начин сме идеалисти. Бих казал, в някои отношения сме едни непораснали деца, които силно вярват, че светът все пак ще направи онзи решаващ завой на 180 градуса и доброто, осъзнаването ще се вселят в повече хора.

Друго специфично за моя герой е, че колкото и да е силен и свободен, Мартин всъщност е леко затворен в собствения си свят. Доволен е от всичко, което има. Интересува се предимно от своите мисли, мечти и каузи, и тези на приятелите си. Той е индивидуалист, не се стреми да се хареса на другите, те просто го оценяват заради това, което е.