Шеф Юри Балталийски

Освен шеф сладкар, той е и треньор, който е обучил стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството

 

Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел Hilton Прага в продължение на 17 години. Юри е консултирал и корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови  проекти, организирането на конференции, семинари и обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това Юри Балталийски провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Най-голямата страст в сладкарското изкуство на шеф Юри Балталийски е шоколадът, с който печели престижни отличия в цял свят. Освен шеф сладкар, той е и треньор, който е обучил стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството. Юри е възпитаник на Софийска професионална гимназия по туризъм и завършва кулинарния колеж в Москва.

Юри е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Сред тях се отличават златен медал на Singapore Salon Culinary за работа с марципан, златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.), златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията празнична торта и petit-fours (април 2006 г.), златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.) и IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012), където печели златен медал в категорията Chocolate showpiece Class D.

Юри Балталийски е истински артист и може да направи всякакъв вид торта или декорация от захар, шоколад или марципан. Влечението му към сладкарството идва от най-ранна възраст. Първият му детски спомен, свързан с това е приготвянето на палачинки за семейството му. Избира сам сладкарството за свое призвание и професионалната му реализация и успехи са негова сбъдната мечта.

Шеф Балталийски е ученик на шеф Панджерова и двамата се срещат след 30-годишна пауза на снимачната площадка на най-новият формат на NOVA, вече не като ученик и учител, а като равнопоставени професионалисти в сладкарството и пекарството, за да открият “Най-добрият непрофесионален сладкар и пекар на България” сред участниците в "Bake Off: най-сладкото състезание".