Велизар Соколов-Заки

Велизар Соколов-Заки

Велизар Соколов-Заки ще влезе в ролята на съдия и ментор в музикално шоу №1 в света.

Тази есен Велизар Соколов-Заки отново ще влезе в ролята на съдия и ментор в музикално шоу №1 в света.

Дуетната половина от "Авеню", които заслужено спечелиха своя собствена страница в историята на българската музика, отново ще се впусне в търсене на истинския артист. През 90-те години Заки и Боби се утвърждават като най-популярния дует – хитовата и до днес песен "Бягство" се задържа в телевизионните класации повече от 56 седмици. Дебютният им албум "Въпроси" продава над 35 000 копия.

Множество награди, признания и най-важното – любовта на публиката, бележат годините, в които двамата чертаят облика на българската музикална сцена, а лейбълът "Авеню" се превръща в синоним на интелигентност и музикален вкус. Приносът на Заки обаче не спира дотук – по-късно, като съсобственик на продуцентска къща AveNew Productions, той подава ръка на поредица обещаващи таланти – името му стои зад успеха на изпълнители като Белослава, Тони, Gravity Co, Уикеда, Анимационерите и други.

През 2015 г. момчетата от "Авеню" се завръщат със сингъла "Безвремие" и поредица парчета, които пазят характерното звучене на музикалния тандем и едновременно с това носят духа на нови музикантски стремежи. Следват "Свобода", "Спомни си ти за мен" (посветена на Ана-Мария Тонкова), "До края на нощта" с участието на виртуоза Васко Василев, саундтрака на хитовия медицински сериал "Откраднат живот" – "Лъжи" и други. През 2017 г. дует "Авеню" и Любо Киров представиха сингъла "Сънища без край", чиято премиера се състоя на годишните музикални награди на БГ Радио. Тази пролет любимите парчета на дуета се трансформираха и в мюзикъла "Бягство", който разказва една истинска история за приятелството и любовта, предателството и амбициите, и най-вече за лечителната сила на музиката и умението да прощаваме.  

Днес, безспорен пример за това как се постига успех на музикалната сцена, Заки твърди, че не съществува понятие "формула на успеха". Също както няма рецепта и за това как се става X Factor. Вярва обаче, че още с първата поява на сцената публиката разпознава истинския артист – отличават го каризмата, присъствието му, любопитството и категоричното желание да изяви своя талант.