Шестима македонци с двойно гражданство, задържани в Струмица

Рейд на македонската полиция в домовете на шестима души с двойно гражданство в Струмица отвори нова страница в напрегнатите в последно време отношения между София и Скопие. Македонската полиция извършила обиските на 2 януари под претекст, че търси фалшифицирани документи. Последвали и арести.


От Българския културен клуб в Скопие алармираха за действията на македонското вътрешно министерство и обясниха, че шестимата били упълномощени да представляват у нас кандидатстващи за българско гражданство македонци с българско самосъзнание.


Набедените македонци с български паспорти били подложени на разпит в полицията, единият бил отведен демонстративно с чувал на главата. Предупредили ги да не се оплакват в българското посолство, казали им също, че нямат право да подадат жалба.


Апартаментът на един от посредниците бил обискиран в негово отсъствие – в дома били само децата му. Македонските полицаи тършували и в офиса му, където намерили български паспорти, лични карти и документи за кандидатстване.   


От други два адреса са иззети медицински документи и удостоверения, преведени и легализирани за кандидатстване за българско гражданство.


Разпитаните са с временна забрана да напускат Македония, твърдят от Българския културен клуб в Скопие.


Действията на официалните македонски власти срещу шестимата с двойно гражданство идват на фона на обтегнатите в последно време отношения между България и Македония. Повишаването на напрежението започна с македонския филм „Трето полувреме”, който замеси София в съдбата на македонските евреи през Втората световна война. Последва скандал с изложба на „македонски” средновековни ръкописи в Белгия, които в последствие организаторите трябваше да прекръстят на „славянски”, за да избегнат квалификацията „български”. Стигна се и до отказа на България да подкрепи определянето на дата за започване на преговорите за членство на бившата юго република в ЕС.


По традиция в антибългарската полемика от другата страна на границата активна роля често играят медиите. Поредният пример лъсна на страниците на „Утрински вестник”, който стартира нова поредица, озаглавена „Как бяха ликвидирани македонските евреи”. Автор е Виктор Цветановски, бивш кореспондент на „Нова Македония” в София, известен с нагласите си против България.
Още в първите публикации в рубриката Цветановски обвинява страната ни, че на няколко пъти застава на европейския път на Македония в стремежа си да я принуди да приеме българския вариант на историческото минало. По думите на автора разказът за македонските евреи във филма „Трето полувреме” разгневил българските държавници и те активирали всички лостове, с които разполагат в ЕС, за да спрат европейското развитие на родината му.